TREĆINA DRŽAVE BEZ STRUJE! Kvar na najmodernijoj nuklearnoj elektrani u Evropi!

Autor:

Svet

19.11.2023

23:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su detalji kvara na turbini još uvek nepoznati, zanimljivo je istaći da je ova elektrana jedna od najnovijih u Evropi, otvorena je 2016. godine, a cena njenog izgradnje je bila oko 8,5 milijardi evra.

TREĆINA DRŽAVE BEZ STRUJE! Kvar na najmodernijoj nuklearnoj elektrani u Evropi!

Foto: Wikipedia/Hannu Huovila / TVO

Finska nuklearna elektrana Olkiluoto 3, koja se nalazi na poluostrvu Olkiluoto, privremeno je obustavila rad danas zbog kvara na turbini, saopštila je kompanija "Teolisuuden Voima", koja je operater ove nuklearke. Kako se navodi, stručnjaci trenutno istražuju uzrok kvara, a prema rečima portparola kompanije, situacija je pod kontrolom i nema opasnosti po stanovništvo.

Ovaj incident u finskoj nuklearnoj elektrani izazvao je zabrinutost javnosti, s obzirom na to da se ova elektrana nalazi u zapadnoj Finskoj, na obali Baltičkog mora. Tri reaktora nuklearke Olkiluoto proizvode oko 30 odsto struje u ovoj zemlji, što znači da je ova elektrana od velikog značaja za energetsku stabilnost Finske.

Iako su detalji kvara na turbini još uvek nepoznati, zanimljivo je istaći da je ova elektrana jedna od najnovijih u Evropi, otvorena je 2016. godine, a cena njenog izgradnje je bila oko 8,5 milijardi evra. Takođe, Olkiluoto 3 je jedna od retkih nuklearnih elektrana u svetu koja koristi reaktor tipa EPR, koji je poznat po visokoj sigurnosti i efikasnosti.

Pored toga, Finska je poznata kao zemlja koja se ističe po visokim standardima u oblasti nuklearne energije i bezbednosti nuklearnih elektrana. Stoga je i ova situacija u Olkiluotu 3 izuzetno neobična i predstavlja izuzetak u bezbednom radu finskih nuklearnih elektrana.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading