CUNAMI BLIZU NAJVEĆE SVETSKE NUKLEARKE: Još dva zemljotresa zadesila Japan - i Rusija proglasila hitno stanje! (VIDEO)

Autor:

Svet

01.01.2024

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednjih nekoliko dana, prefekturu Išikava u Japanu pogodila je serija snažnih zemljotresa, što je navelo japanske vlasti da reaguju hitno i formiraju krizni štab za nuklearne elektrane.

CUNAMI BLIZU NAJVEĆE SVETSKE NUKLEARKE: Još dva zemljotresa zadesila Japan - i Rusija proglasila hitno stanje! (VIDEO)

Foto: Printscreen/Twitter

Ova oblast, smeštena duž zapadne obale Japana, suočila se sa ozbiljnom pretnjom od cunamija nakon serije potresa.

Zasad, nema izveštaja o vanrednim situacijama u nuklearnim objektima, ali strahovanja od mogućih posledica su opravdana. Velika opasnost od cunamija proglašena je za oblast prefekture Išikava, a pretnja je proširena na celu zapadnu obalu Japana - od severnog ostrva Hokaido do južnog Кjušua.

 

 

Najveća nuklearna elektrana na svetu, Кašivazaki-Кariva, zabeležila je cunami čija je visina talasa iznosila oko pola metra. Ovo podseća na potrebu za dodatnim merama opreza i jačim nadzorom nad nuklearnim postrojenjima u regionu.

Serija zemljotresa započela je u ponedeljak popodne, potresima magnitude 5,7 u 16.06, zatim najsnažnijim, jačine 7,6 Rihtera, u 16.10, i potresom jačine 6,1 stepen u 16.18. Nakon manje od sat vremena, nova serija potresa magnitude 4,9 i 5,2 zabeležena je u 17.02 i 17.07 sati.

Posledice ovih zemljotresa osetile su se širom Japana, u gradovima poput Osake, Кjota i Tokija, gde je zaustavljeno kretanje brzih vozova. Više od 32.500 kuća ostalo je bez struje u prefekturi Išikava.

 

 

Pored toga, opasnost od cunamija proširila se i na ruski Sahalin, gde je regionalni štab ministarstva za vanredne situacije proglasio hitno stanje. Stanovništvo se evakuiše na sigurna mesta, dok brodovi izlaze na otvoreno more. Upućen je poziv stanovnicima priobalnog dela Tatarskog moreuza da se sklone na visine od najmanje 30-40 metara, s preporukom da se vrate tek nakon ukidanja alarma za cunami.

Ova serija zemljotresa podseća na ranije izazove sa kojima se Japan suočava, ističući potrebu za stalnim unapređenjem sistema zaštite od prirodnih katastrofa i intenzivnijim nadzorom nad nuklearnim objektima, kako bi se garantovala sigurnost stanovništva i očuvala stabilnost u regionu, prenose RIA Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading