NOVI ZEMLJOTRESI I CUNAMI: Hitno se oglasio premijer Japana i objavio alarmantno upozorenje: ''Brzo se evakuišite!''

Autor:

Svet

01.01.2024

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snažan potres i cunami uzdrmali su danas centralni deo Japana i njegovu zapadnu obalu, ostavljajući iza sebe razaranje i nesigurnost među stanovnicima.

NOVI ZEMLJOTRESI I CUNAMI: Hitno se oglasio premijer Japana i objavio alarmantno upozorenje: ''Brzo se evakuišite!''

Foto: Tanjug/AP/Kyodo News

Ovaj katastrofalni događaj izazvao je upozorenja za hitnu evakuaciju, nestanak struje u hiljadama domova, prekide u letovima i železničkim uslugama prema pogođenim područjima.

Moguć novi potres za dva, tri dana

Prema preliminarnoj proceni Japanske meteorološke agencije, potres je imao magnitudu 7.6, a nakon njega je izdato upozorenje na snažnu seizmičku aktivnost u narednih nedelju dana, posebno u naredna dva do tri dana, kada bi zemlju ponovno mogao pogoditi potres magnitude 7.

Foto: Tanjug/AP

 

Premijer Fumio Kišida upozorio je građane da ostanu na oprezu, naglasivši potrebu za evakuacijom u područjima gde se očekuje cunami.

Evropsko-mediteranski seizmološki centar navodi da je potres bio na dubini od 13 kilometara, sa epicentrom 90 kilometara severno od Takaoke i 47 kilometara severoistočno od Anamizua.

Talasi od oko 1 metar duž obale Japanskog mora izazvani su posledicom ovog potresa. Serija od 21 potresa magnitude 4 ili više pogodila je Japan u roku od sat i po vremena.

Vlasti u pogođenim područjima hitno su pozvale stanovnike da se evakuišu na povišena područja.

Urušavale se zgrade, stanovnici se krili pod stolovima

Slike emitovane od strane NHK prikazuju urušavanje zgrada u obalnom gradu Suzu, dok se stanovnici grada Kanazava sklanjaju pod stolove dok im se kuće tresu.

Potres je takođe uzdrmao zgrade u glavnom gradu Tokiju na suprotnoj obali. Više od 36.000 kućanstava ostalo je bez struje u prefekturama Išikava i Tojama, dok nuklearne elektrane duž Japanskog mora nisu prijavile nepravilnosti.

Usluge brze železnice do Išikave su obustavljene, a telekomunikacioni operateri Softbank i KDDI izvestili su o prekidima telefonskih i internet usluga u Išikavi i Nigati. Japanski avio prevoznik ANA je vratio četiri aviona koji su krenuli ka vazdušnim lukama u Tojami i Išikavi, dok je Japan Erlajns otkazao većinu letova za regije Nigata i Išikava do kraja dana.

Ruski zvaničnici takođe su izdali upozorenje za cunami na delovima obale Sahalina, kao i za gradove Vladivostok i Nakodka. Južnokorejska provincija Gangvon takođe je uputila upozorenje svojim stanovnicima blizu obale da se evakuišu na viša područja. Situacija je i dalje fluidna, a vlasti procenjuju razmere štete dok stanovnici trebaju ostati na oprezu pred mogućim novim potresima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading