'''MI NEĆEMO UČESTVOVATI'' Evropski saveznici zadali snažan udarac Bajdenu: Najveći neuspeh nekog predsednika SAD na Bliskom istoku!

Autor:

Svet

30.12.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden, suočen sa sve većim izazovom u vidu napada jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru, izrazio je nadu u formiranje snažnog međunarodnog odgovora pokretanjem novih pomorskih snaga.

'''MI NEĆEMO UČESTVOVATI'' Evropski saveznici zadali snažan udarac Bajdenu: Najveći neuspeh nekog predsednika SAD na Bliskom istoku!

Foto: Shutterstock

Međutim, nedelju dana nakon najave ovih snaga, mnogi saveznici izražavaju nevoljkost da se povežu sa ovim poduhvatom.

Dva ključna saveznika SAD se sve više distanciraju od učešća u novim pomorskim snagama

Dva ključna evropska saveznika Sjedinjenih Američkih Država, Italija i Španija, čini se, sve više se distanciraju od učešća u novim pomorskim snagama. Iako Pentagon tvrdi da se radi o odbrambenoj koaliciji sa više od 20 država, mnoge od njih još nisu dale svoj doprinos ili dozvolile SAD da to učine, prema izveštaju agencije Rojters.

- Evropske vlade su veoma zabrinute da će deo njihovog potencijalnog biračkog tela okrenuti protiv njih - upozorava Dejvid Ernandes, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Madridu, naglašavajući rastuću kritiku evropske javnosti prema Izraelu i opreznost da se ne uvuče u sukob.

Huti, jemenska šiitska pobunjenička grupa koju podržava Iran, izvršili su niz napada na brodove raketama i bespilotnim letelicama od 19. novembra, tvrdeći da su odgovorili na napade izraelskih snaga na Gazu. Mornarice Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske reagovale su obaranjem dronova ili projektila koje su lansirali Huti.

EU izrazila podršku pomorskoj operativnoj grupi

Izvor upućen u razmišljanja Bajdenove administracije tvrdi da SAD veruju da eskalacija napada Huta zahteva međunarodni odgovor nezavisan od sukoba u Gazi. Dok SAD tvrde da se 20 zemalja prijavilo za učešće u njihovoj pomorskoj operativnoj grupi, objavljena su imena samo 12 zemalja. Evropska unija je izrazila podršku pomorskoj operativnoj grupi kroz zajedničku izjavu kojom osuđuje napade Huta.

Iako su Britanija, Grčka i još nekoliko zemalja javno prihvatile američku operaciju, nekoliko država je jasno stavilo do znanja da nisu direktno uključene.

Italijansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će poslati brod u Crveno more na zahtev italijanskih brodovlasnika, a ne zbog američke operacije. Francuska je podržala napore za osiguranje slobode plovidbe u Crvenom moru, ali je istakla da će njeni brodovi ostati pod francuskom komandom.

Španija je najavila da se neće pridružiti grupi pod nazivom "Čuvar prosperiteta", dok su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati već ranije izrazili nedostatak zainteresovanosti za ovaj poduhvat.

Mnoge zemlje oprezne prema operaciji SAD zbog moguće odmazde Huta

Ogorčenje javnosti zbog izraelske ofanzive u Gazi delimično objašnjava oprez političkih lidera. Takođe, postoji rizik da zemlje učesnice postanu cilj odmazde Huta. Čini se da je to slučaj sa Indijom, koja se gotovo sigurno neće pridružiti operaciji SAD, prema rečima visokog indijskog vojnog zvaničnika.

Napori SAD da prikupe međunarodnu podršku za svoje bezbednosne akcije u Crvenom moru dolaze u trenutku kada se Sjedinjene Države suočavaju sa pritiskom od strane iranskih militantnih grupa na više frontova u regionu.

Uz napade Huta u Jemenu, militanti koje podržava Iran proširuju svoje dejstvo na američke snage u Siriji i Iraku, izazivajući zabrinutost u Pentagonu.

Majkl Malroj, bivši zamenik pomoćnika sekretara za odbranu za Bliski istok u administraciji Donalda Trampa, ističe da Pentagon ima ambiciozan cilj s novom pomorskom koalicijom - pretvoriti svaki budući napad Huta u međunarodno pitanje, odvojeno od sukoba Izraela i Hamasa.

Nakon najave formiranja pomorskih snaga, Malroj je izjavio da je namera Pentagona da stvori situaciju u kojoj će svaki napad Huta na vojne ili komercijalne brodove postati međunarodni izazov. Cilj je osigurati da se odgovor ne ograničava samo na Sjedinjene Američke Države, već da se formira šira međunarodna koalicija koja će reagovati na pretnje s više strana.

- Kada vojni brodovi počnu da štite komercijalne brodove i budu izloženi direktnim napadima, Huti će napasti koaliciju, a ne samo SAD - zaključuje Malroj. Ova strategija ima za cilj preusmeravanje pažnje i odvajanje Huta od specifičnih regionalnih sukoba, poput onih između Izraela i Hamasa.

Pomorska koalicija koja se formira pod pokroviteljstvom SAD-a ima za cilj obezbediti slobodu plovidbe u vodama Crvenog mora kod Jemena, gde su Huti izveli niz napada na brodove, koristeći rakete i bespilotne letelice. Pentagon tvrdi da se radi o odbrambenoj koaliciji sa učešćem više od 20 država, ali su mnoge zemlje još uvek neodlučne ili izražavaju otpor prema uključenju.

Ove inicijative dolaze u trenutku kada se iranski podržani militanti proširuju na različite frontove u regionu, predstavljajući ozbiljan izazov za Sjedinjene Države. Pentagon, uz podršku bivših zvaničnika poput Malroja, nastoji oblikovati međunarodni odgovor na pretnje koje proizlaze iz ovih sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading