IZDRŽAĆE DO LETA, A ONDA SLEDI PRVO PORAZ OD PUTINA, PA UŽAS U ZEMLJI: Dramatično upozorenje šokiralo sve Ukrajince!

Autor:

Svet

17.12.2023

17:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna briga odnosi se na tekuću protivofanzivu Ukrajine na istoku i jugu, gde su se ukrajinske snage mučile da postignu značajan napredak čak i kada je američka podrška još dolazila

IZDRŽAĆE DO LETA, A ONDA SLEDI PRVO PORAZ OD PUTINA, PA UŽAS U ZEMLJI: Dramatično upozorenje šokiralo sve Ukrajince!

Foto: Shutterstock, Tanjug-AP

Ukrajina je bez pomoći Zapadne Evrope ali i Sjedinjenih Američkih Država pred neminovnim porazom i to će se najverovatnije dogoditi već u prvom delu 2024. godine.

Ne samo što bi predsednik Rusije Vladimir Putin mogao da natera kolegu Volodimira Zelenskog da iz fioke izvadi belu zastavu, već bi poraz Ukrajine na frontu za ovu zemlju mogao da predstavlja uvod u unutrašnji haos, ne samo politički, već i socijalni i ekonomski. Zapravo uvod u užas.

Ovako trenutno stanje za Ukrajince u ratu ocenjuju visoki zvaničnici SAD, ali i Evropske unije.

Dok paket pomoći Ukrajini i dalje stoji na dnevnom redu američkog Kongresa, SAD i saveznici procenjuju potencijalno oslabljujući učinak po odbranu Ukrajine i dugoročniju mogućnost poraza u ratu, reklo je više američkih i evropskih zvaničnika za CNN.

"Nema garancije za uspeh s nama, ali bez nas će sigurno propasti", rekao je jedan visoki zvaničnik američke vojske.

Glavna briga odnosi se na tekuću protivofanzivu Ukrajine na istoku i jugu, gde su se ukrajinske snage mučile da postignu značajan napredak čak i kada je američka podrška još dolazila.

"Ako govorimo o oslobađanju teritorija, teško je videti kako bi to moglo uspeti bez stalne podrške SAD-a", rekao je jedan evropski diplomata.

Zvaničnici Evropske unije strahuju da će izostanak ili odlaganje američke podrške uticati na sveukupnu pomoć saveznika.

Ukrajina je u petak pretrpela još jedan udarac kada je Mađarska blokirala dodatnu pomoć Evropske unije, iako se u januaru očekuje nastavak razgovora o tom pitanju.

"Ako mi ne budemo pomagali, neće ni naši saveznici", rekao je predstavnik Demokrata u američkom Kongresu Majk Kigli.

Zapadne obaveštajne agencije trenutno kalkulišu koliko dugo bi Ukrajina mogla da izdrži bez pomoći SAD i NATO.

Jedan američki vojni oficir procenio je da će opstati najviše šest meseci, s najgorim scenariom značajnog nazadovanja ili čak poraza do leta.

Ruska pobeda ne bi bila samo strašna vest za Ukrajinu, bila bi to katastrofa za širu evropsku bezbednost i veliki udarac za SAD.

Bez dodatne pomoći SAD, procenjuju zvaničnici sa Zapada, Ukrajina bi najpre ostala bez raketa dugog dometa, zatim projektila protivvazdušne odbrane, a kasnije i bez opreme za topove i tenkove i projektila kratkog dometa kao što su protivtenkovskerakete Žavelin i protivvazdušne rakete Stinger.

Procene o tome šta bi ukrajinski poraz značio za Evropu izazivaju duboke strahove kod evropskih saveznika.

"Mislim da ljudi ne shvataju u potpunosti šta bi pad Ukrajine zapravo značio. Videli bismo užasne stvari: etničko čišćenje i potpuno uništenje Ukrajine. Setite se što su radili u Buči. Dakle, već je uspeh ako možemo da sprečimo da se to dogodi. I zato moramo da nastavimo", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading