KINA I SAD NA IVICI SUKOBA! General NATO obelodanio: Amerika je spremna, ali Peking...; poznato kada će biti sledeći rat!

Autor:

Svet

29.12.2023

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penzionisani admiral američke mornarice, Džejms Stavridis, ističe da Kina neće biti spremna za potencijalni sukob sa Sjedinjenim Američkim Državama još oko 10 godina.

KINA I SAD NA IVICI SUKOBA! General NATO obelodanio: Amerika je spremna, ali Peking...; poznato kada će biti sledeći rat!

Foto: Shutterstock

U nedavnom intervjuu za jednu američku radio emisiju, Stavridis je naglasio da postoji desetogodišnji "grejs period" tokom kojeg SAD i njeni regionalni saveznici treba da se pripreme za mogući rat sa Kinom.

Tenzična situacija u Južnom kineskom moru, izazvana vojnim aktivnostima američkih i regionalnih saveznika u Tajvanskom moreuzu, dovela je do ozbiljnog narušavanja odnosa između SAD i Kine. Kina polaže suverenitet nad ovim područjem, a takve ambicije sukobljavaju se s međunarodnim pomorskim pravom i stavovima većine svetskih zemalja.

Penzionisani admiral Stavridis ističe da, iako Kina gradi veliku flotu i pokazuje agresivno ponašanje, još uvek nije spremna za sukob.

- Ako dođe do rata sa Kinom, to neće biti samo rat između SAD i Kine. Imamo saveznike poput Japana, Južne Koreje, Filipina, Australije i Novog Zelanda koji su spremni podržati vojnu kampanju - naglasio je Stavridis rekao je Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO za Evropu, čije delove intervjua je preneo Njuzvik.

- Bilo bi mnogo vatrene moći uključeno - dodao je, ukazujući na podršku koju bi SAD dobile od svojih saveznika.

- Po mom mišljenju, Kina neće biti spremna za zreliji sukob sa Amerikom još oko 10 godina. Imamo vremena da ojačamo svoje vojne kapacitete, koristimo diplomatske napore i druge mehanizme kako bismo smanjili tenzije u odnosim - naglasio je Stavridis.

I penzionisani kontraadmiral kineske mornarice, Jang Ji, deli slično mišljenje, sugerišući da Kina trenutno nije spremna za rat sa SAD.

Tokom nedavnog događaja u Pekingu, Jang Ji je istakao važnost vojne moći kao sredstva odvraćanja, naglašavajući da snažna Kina može bolje zaštititi svoje nacionalne interese i odbiti potencijalne pretnje od strane Vašingtona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading