U ALIJANSI SVI SLOŽNI: Stoltenberg kaže da će Ukrajina ući u NATO, ostalo još samo JEDNO PITANJE (FOTO)

Autor:

Svet

10.05.2023

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, dao je intervju uradničkom kolegijumu Vašington posta u kojem je poručio da su sve članice Severnoatlanskog saveza složne oko toga da Ukrajina treba da postane deo Alijanse, ali da je pitanje kada će se to dogoditi.

U ALIJANSI SVI SLOŽNI: Stoltenberg kaže da će Ukrajina ući u NATO, ostalo još samo JEDNO PITANJE (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

- Prvo, svi saveznici se slažu da će Ukrajina postati član NATO. Svi se slažu da Ukrajina ima pravo da izabere svoj put, i da nije na Moskvi, već na Kijevu, da odluči o tome. Drugo, svi saveznici kažu da su vrata NATO otvorena, ali ne mogu tačno da kažem kada će Ukrajina postati članica Alijanse - rekao je Stoltenberg američkom listu.

On je dodao da NATO trenutno sarađuje s Ukrajinom i pomaže u tranziciji da pređe sa opreme i doktrine iz sovjetske ere na doktrinu i standarde Alijanse.

Foto: Tanjug/AP

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO

- Radimo na tome da Ukrajina svoje oružane snage načini interoperabilnim sa NATO snagama i da im pomognemo da dalje reformišu i modernizuju svoje odbrambene i bezbednosne institucije - naveo je Stoltenberg.

Gensek NATO je rekao da Alijansa ima u ruskoj agresiji na Ukrajinu ima dva zadatka.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

- Jedan zadatak je da podržimo Ukrajinu, što i činimo. Drugi je da sprečimo eskalaciju. Sprečavamo je tako što jasno stavljamo da znanja da nismo deo konflikta, ali i sa povećanjem vojnog prisustva na istočnom kraku Alijanse, što smo i učinili, sa 40.000 vojnika koje podržavaju značajne pomorske i vazdušne snage - kazao je Stoltenberg.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading