SVET PRETRNUO OD STRAHA! Amerikanci obnavljaju bazu iz koje je izvedeno najsmrtonosnije BOMBARDOVANJE, sprema li se sukob sa Kinom?

Autor:

Svet

22.12.2023

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američko vazduhoplovstvo planira ponovno otvaranje aerodroma na ostrvu Tinijan u Tihom okeanu

SVET PRETRNUO OD STRAHA! Amerikanci obnavljaju bazu iz koje je izvedeno najsmrtonosnije BOMBARDOVANJE, sprema li se sukob sa Kinom?

Foto: Tanjug/AP



Američko vazduhoplovstvo planira da ponovo otvori aerodrom na ostrvu Tinijan, sa kojeg su 1945. poleteli bombarderi koji su bacili atomske bombe na Japan.

General Kenet Vilsbah, komandant vazduhoplovnih snaga SAD za Tihi okean, naveo je da je cilj proširenje prisustva u regionu u slučaju mogućeg sukoba sa Kinom. Tinijan se nalazi u sklopu Severnih Marijanskih ostrva, američke teritorije u Tihom okeanu, i ima istorijski značaj tokom Drugog svetskog rata.

 

 


Povratak u istoriju: Tinijan tokom Drugog svetskog rata



Tokom Drugog svetskog rata, ostrvo Tinijan, zajedno sa obližnjim ostrvima Sajpan i Guam, imalo je ključnu ulogu u ratnim operacijama.

Američka vojska osvojila je ova tri ostrva 1944. godine, nakon čega su postala odskočna daska za flotu B-29 bombardera koji su bombardovali glavna ostrva Japana. Ostrvo Tinijan je postalo poznato po "Nort fild"-u, najvećem i najprometnijem aerodromu na svetu tokom neprestane kampanje bombardovanja Japana 1945. godine.


Strategija američkog vazduhoplovstva u Tihom okeanu



Projekat obnavljanja aerodroma na Tinijanu deo je strategije američke vojske ACE (Agile Combar Employment), koja predviđa izmeštanje operacija iz centralizovane fizičke infrastrukture u mrežu manjih, razbacanih lokacija radi otežavanja neprijateljskih planova i omogućavanja više opcija komandantima združenih snaga.

Uzimajući u obzir jačanje kineske vojske i raketnih kapaciteta, američko vazduhoplovstvo traži lokacije za raspoređivanje svoje flote kako bi bilo teže napasti ključne baze poput baze "Andersen" na Guamu i "Kadena" na Okinavi.

 

 


Univerzitet vazduhoplovstva SAD o strategiji ACE

 



Prema izveštaju Univerziteta vazduhoplovstva SAD iz 2022. godine, strategija ACE omogućava nepredvidivost i primorava kinesku vojsku da potroši više raketa kako bi umanjila kapacitete američkog vazduhoplovstva. Ovim se stvara problem za ciljanje i omogućava zadržavanje nadmoći koja može uzvratiti čak i nakon eventualnih udaraca.


Vežbe i budući planovi



Američko vazduhoplovstvo već je vežbalo koncept strategije ACE na Tinijanu, uključujući korišćenje stelt lovaca F-22 sa aerodroma na ostrvu tokom vojnih vežbi "Agile Reaper" u martu. Planovi za obnavljanje aerodroma na Tinijanu deo su širih napora američkog vazduhoplovstva da osigura svoju prisutnost i sposobnost delovanja u Tihom okeanu.

Kao što general Vilsbah ističe, očekuje se značajan napredak u narednim mesecima, posebno kod Tinijan Norta, a američko vazduhoplovstvo planira da aktivira aerodrom na Tinijanu u skladu sa svojim strategijskim planovima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading