LONDON ŠALJE MARINCE KAO OPOMENU MADURU: Britanski ratni brod šalje snažnu podršku Gvajani u teritorijalnom sporu sa Venezuelom!

Autor:

Svet

24.12.2023

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjeno Kraljevstvo planira slanje ratnog broda u Gvajanu kako bi pružilo diplomatsku i vojnu podršku bivšoj britanskoj koloniji, izveštava Bi-Bi-Si.

LONDON ŠALJE MARINCE KAO OPOMENU MADURU: Britanski ratni brod šalje snažnu podršku Gvajani u teritorijalnom sporu sa Venezuelom!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Ova odluka dolazi nakon što je Venecuela obnovila tvrdnje o teritoriji Gvajane, bogatoj naftom i rudama.

Britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će "HMS Trent" učestvovati u zajedničkim vojnim vežbama nakon Božića. Gvajana, kao članica Komonvelta, jedina je zemlja u Južnoj Americi u kojoj se govori engleskim jezikom.

Patrolni brod dobio novi zadatak nakon pretnji Venecuele

"HMS Trent", inače priobalni patrolni brod, prvobitno je bio upućen u Karibe radi suzbijanja krijumčarenja droge. Međutim, nakon pretnji Venecuele da će pripojiti sporni region Esekibo, ovaj brod je dobio novi zadatak.

Ove pretnje su izazvale zabrinutost da bi Venecuela mogla izvršiti invaziju, što bi bio prvi međudržavni ratni sukob u Južnoj Americi od rata za Foklandska ostrva 1982. između Velike Britanije i Argentine.

Venecuela dugo tvrdi da joj pripada Esekibo, region od oko 158.000 kvadratnih kilometara, čineći dve trećine Gvajane. Ovaj region bogat je zlatom, dijamantima, boksitom, i obiluje rezervama nafte.

''HMS Trent'' postaje ključni deo britanske podrške u ovom teritorijanom sporu

Dok privreda Gvajane jača, Venecuela se suočava s izazovima.

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, organizovao je referendum 3. decembra kako bi potvrdio podršku za kontrolu Esekiba. Iako su rezultati osporeni, Maduro je proglasio Esekibo delom Venecuele, imenovao guvernera te oblasti, i izdao dozvole za vađenje nafte.

Nakon ovih poteza, Maduro se sastao s predsednikom Gvajane, Irfanom Alijem.

Iako su se složili da neće koristiti silu, obojica lidera ostaju pri svojim teritorijalnim tvrdnjama. "HMS Trent" s posadom od 65 ljudi, opremljen topom od 30 milimetara, britanskim kraljevskim marincima, helikopterima "Merlin" i bespilotnim letelicama, postaje ključni deo britanske podrške u ovom kompleksnom teritorijalnom sporu.

Venecuela osporava granicu utvrđenu međunarodnim sporazumom iz 1899. godine, dok je Gvajana do 1966. nosila naziv Britanska Gvajana, pre proglašenja nezavisnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading