KREĆE HAOS, SPREMA SE KRVAVI RAT?! Dok Venecuela merka tuđu teritoriju, Brazil gomila vojsku na granici!

Autor:

Svet

07.12.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazil raspoređuje trupe duž svoje granice sa Venecuelom nakon što je Karakas objavio planove da u svoju teritoriju uključi naftom bogatu oblast Esekibo, koju kontroliše Gvajana.

KREĆE HAOS, SPREMA SE KRVAVI RAT?! Dok Venecuela merka tuđu teritoriju, Brazil gomila vojsku na granici!

Foto: shutterstock

Brazil raspoređuje trupe duž svoje granice sa Venecuelom nakon što je Karakas objavio planove da u svoju teritoriju uključi naftom bogatu oblast Esekibo, koju kontroliše Gvajana. Brazilska vojska je saopštila da pojačava svoje prisustvo u regionu kao deo napora da "garantuje nepovredivost teritorije", prenosi Bi-BI-Si pozivajući se na francusku agenciju Afp.

Venecuela je obnovila svoja potraživanja za regijom Esekibo, koja je sporna još od 19. veka kada je Gvajana bila britanska kolonija, nakon što su, pre nekoliko godina otkrivene rezerve nafte i gasa na dnu moru.

Tenzije između dve zemlje rastu od venecuelanskog referenduma održanog u nedelju, na kome je više od 95 odsto birača podržalo vladino polaganje prava na Esekibo.

Lider Venecuele Nikolas Maduro je posle referenduma zatražio od državne naftne kompanije da izda dozvole za eksploataciju u Gvajani i predložio da Narodna skupština usvoji zakon kojim bi ta oblast postala deo Venecuele.

U regionu raste zabrinutost, dok Gvajana svoje trupe drži u visokoj pripravnosti, a brazilska vojska premešta više vojnika u pogranični grad Boa Vista, glavni grad države Roraima, ali i dovodi više naoružanih vozila.

Međutim, svaki vojni upad Venecuele će biti logistički izazovan, pošto bi venecuelanski vojnici morali da prođu kroz brazilsku teritoriju kako bi ušli u Esekibo zbog izazovnog terena na drugim mestima.

U međuvremenu, helikopter gvajanske vojske sa sedam ljudi nestao je u sredu u blizini granice sa Venecuelom, ali načelnik gvajanskog štaba Omar Kan rekao je da nema "informacija koje sugerišu da je Venecuela umešana".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading