POČEO JE REFERENDUM ZBOG KOJEG MOŽE DA IZBIJE RAT U JUŽNOJ AMERICI! Venecuelanci glasaju da li žele da pripoje deo Gvajane BOGAT NAFTOM!

Autor:

Svet

03.12.2023

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Venecuelanci danas na referendumu odlučuju da li njihova zemlja treba da formira svoju novu saveznu državu na većem delu teritorije naftom bogate susedne zemlje Gvajane.

POČEO JE REFERENDUM ZBOG KOJEG MOŽE DA IZBIJE RAT U JUŽNOJ AMERICI! Venecuelanci glasaju da li žele da pripoje deo Gvajane BOGAT NAFTOM!

Foto: www.profimedia.rs

Ovo je potez koji je Gvajana osudila kao korak ka aneksiji i izazvao zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba između ove dve južnoameričke nacije.

Područje u pitanju, gusto šumovita regija Esekibo, čini oko dve trećine nacionalne teritorije Gvajane i otprilike je veličine Floride. Venecuela dugo tvrdi da je zemlja njena, tvrdeći da je bila unutar njenih granica tokom španskog kolonijalnog perioda. Odbacuje odluku međunarodnih arbitara iz 1899. godine koja je postavila trenutne granice kada je Gvajana još uvek bila britanska kolonija. Nedavno otkriće ogromnih naftnih polja u regionu povećalo je uloge u sporu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, predstavio je referendum u antiimperijalističkom maniru, tvrdeći da su istorijska prava Venecuele na region nepravedno odbačena. Gvajana je rekla da je pretnja aneksijom "egzistencijalna".

Među pitanjima postavljenim biračima je: "Da li se slažete sa stvaranjem nove države u regionu Esekibo, pružanjem venecuelanskog državljanstva njegovom stanovništvu i "uključivanjem te države na mapu venecuelanske teritorije?".

Međutim, praktične posledice glasanja - za koje se široko očekuje da će ići u korist stava vlade - su minimalne, a analitičari prognoziraju da je stvaranje venecuelanske države unutar Esekiba veoma daleka mogućnost. Nije jasno koje bi korake venecuelanska vlada preduzela da bi sprovela rezultat, a svaki pokušaj bi sigurno naišao na međunarodni otpor.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

Međunarodni sud pravde, sa sedištem u Hagu, presudio je u petak da “Venecuela treba da se suzdrži od preduzimanja bilo kakve akcije koja bi promenila trenutnu situaciju na spornoj teritoriji” nakon zahteva Gvajane da se glasanje zaustavi, tvrdeći da bi aneksija bila nezakonita. Ali zvaničnici u Venecueli su rekli da će referendum biti održan bez obzira na odluku suda.

Međunarodni sud pravde prati teritorijalni spor od 2018. godine i održaće suđenje na proleće, nakon decenija neuspešnih pregovora između dve zemlje kroz UN. Gvajana kaže da je sud pravo mesto za rešavanje spora, dok Venecuela ne priznaje nadležnost suda za ovu temu.

BONUS VIDEO: 

Essequibo reka teče kroz Gvajanski prelaz Kurupukari, ponedeljak, 10. april 2023. Najviši sud UN je presudio 6. marta da može da sasluša slučaj između susednih zemalja Gvajane i Venecuele o12.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading