PRVI ZAKON U CELINI NAPISAN UZ POMOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Gradonačelnik tek nakon usvajanja saznao da je tekst tvorevina AI

Autor: Tanjug

Svet

05.12.2023

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokument je kreirala AI uz pomoć upita koje je uneo član gradskog veća.

PRVI ZAKON U CELINI NAPISAN UZ POMOĆ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Gradonačelnik tek nakon usvajanja saznao da je tekst tvorevina AI

Foto: pixabay.com

Gradsko veće Porto Alegrea, glavnog grada brazilske države Rio Grande do Sul, donelo je zakon čiji je tekst u celini napisan uz pomoć veštačke inteligencije (AI) proizvođača ChatGPT

Dokument je kreirala AI uz pomoć upita koje je uneo član gradskog veća Ramiro Rosario, a predlog tog zakona dozvoljava opštini da poreskim obveznicima ne naplaćuje zamenu vodomera ako su ukradeni, preneo je TASS.

Gradsko veće je već odobrilo dokument, a potpisao ga je gradonačelnik Sebastiau Melu, a članovi veća, gradonačelnik, kao i građani, su tek nakon usvajanja zakona saznali da ga je u potpunosti napisala AI.

- Naša strategija je bila da nikome ne kažemo da je to uradila veštačka inteligencija, samo smo hteli da sprovedemo eksperiment. Narednih godina društvo će se suočiti sa revolucijom u raznim oblastima zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i politika neće biti izostavljena iz ovih promena - rekao je Rosario.

Američka kompanija OpenAI uvela je uslugu ChatGPT 2022. koja komunicira sa korisnicima u režimu dijaloga.

Chatbot može da odgovori na pitanja, da prizna svoje greške, da ospori netačne pretpostavke i da odbije neprikladne zahteve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading