IZRAEL ĆE HAMASOVCE PODAVITI KAO PACOVE: Tvrđava terorista u Gazi pretvorena u smrtonosnu klopku

Autor:

Svet

05.12.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne može se tačno izračunati koliko je vode potrebno da se potope tuneli.

IZRAEL ĆE HAMASOVCE PODAVITI KAO PACOVE: Tvrđava terorista u Gazi pretvorena u smrtonosnu klopku

Foto: www.profimedia.rs

Izrael je postavio veliki sistem pumpi velike snage da bi prelio milione kubnih metara morske vodu u tunele ispod Gaze u kojima se kriju pripadnici Hamasa. Volstrit žurnal prenosi da izraelski generalštab namerava da podavi hamasovce ili ih istera na površinu da bi sveo na minimum gubitke svoje vojske u operaciji za koju očekuje da će trajati mesecima.

DUŽI OD METROA U LONDONU

- Izrael je prošlog meseca prvi put obavestio Pentagon o mogućnosti da potopi tunele. Međutim, tada nismo znali da je vlada premijera Benjamina Netanjahua toliko blizu da ostvari taj plan - rekao je izvor Volstrit žurnala iz američke vojske koji nije znao da odgovori kada će Izrael doneti konačnu odluku.

Prema njegovim rečima, pumpe su već raspoređene svuda u Pojasu Gaze. Tako se navodi primer da je kilometar i po od izbegličkog kampa El Šati postavljeno pet pumpi velike snage, koje bi mogle da potope tunele za samo nekoliko sedmica. Izraelsko ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše ove navode, što i ne čudi pošto je Hamas ranije poručio da drži taoce na sigurnim mestima u tunelima. Ukoliko Izraelci upumpaju vodu u ovaj podzemni sistem, to će značiti sigurnu smrt i za još 137 talaca koje Hamas drži u zatočeništvu još od 7. oktobra. Sada se pretpostavlja da je to bio razlog za prekid primirja pošto Hamas nije hteo da razmeni sve taoce i tako da odrešene ruke Izraelcima da sprovede ovu akciju.

Ne može se tačno izračunati koliko je vode potrebno da se potope tuneli. Hamas tvrdi da se ovi podzemni koridori protežu dužinom od 500 kilometara. Poređenja radi, londonski metro, najduži na svetu, dugačak je 400 kilometara. Izgradnja podzemne mreže u Pojasu Gaze počela je pre 2005, kada je Izrael odatle povukao vojsku i koloniste. Hamas je kasnije napravio oko 2.500 tunela za krijumčarske puteve prema Egiptu, koji ih je potopio. Međutim, drugi tuneli služili su za prolazak ispod izraelske odbrambene barijere od visokih zidova, bodljikave žice, jama i minskih polja. Tako su hamasovci prodirali u Izrael i ubijali ili otimali vojnike, što je zabeleženo u nekoliko slučajeva. Samo jedan od tih tunela koje je otkrila izraelska vojska bio je dugačak 1,6 kilometara i obložen betonom na dubini od 18 metara.

Ginu dva civila na jednog teroristu

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Gaza

Ne mogu da potvrdim da u Gazi ginu dva civila na jednog hamasovca, ali je ta razmera dobra s obzirom na to da se borbe vode u gradskim sredinama, rekao je portparol izraelske vojske Džonatan Konrikus.

Izraelska vojska saopštila je da su njeno vazduhoplovstvo i mornarica nastavili s udarima, a ministar odbrane Joav Galant da je vojska ubila nekoliko hiljada terorista. Istovremeno je ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo da je 15.899 Palestinaca poginulo u izraelskim napadima od 7. oktobra, dok se oko 42.000 vodi kao nestalo.

GROB 30 METARA POD ZEMLJOM

Veruje se da su pojedini tuneli u Gazi prokopani čak 30 metara ispod zemlje i da su ulazi u kućama, džamijama i drugim javnim zgradama. Gradnju tunela Hamas je finansirao desetinama miliona dolara upućenim kao humanitarna pomoć stanovništvu, a koristio je cement namenjen za rekonstrukciju stambenih zgrada koje su uništene u prethodnim sukobima.

UN: Biće gore nego u paklu

Predstavnica UN Lin Hejstings rekla je da je u Gazi pakao, ali da stanovnike čeka još gori scenario ako Izrael ne dozvoli da uđe još humanitarne pomoći.
- Trenutna količina hrane, goriva i lekova nije dovoljna. Prevoz samo preko graničnog prelaza s Egiptom Rafa ne funkcioniše. Zdravstveni sistem Gaze je na kolenima zbog nedostatka pijaće vode, loših sanitarnih uslova, manjka hrane i skloništa. Situacija je kao iz udžbenika za epidemije i katastrofu javnog zdravlja - rekla je Lin Hejstings.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading