IZBEGNUT JOŠ JEDAN KRVAVI RAT U SVETU! Čiji je ESEKVIBO posle otkrića ogromne količine nafte i gasa!? DOGOVORILI SE GVAJANA I VENECUELA!

Autor:

Svet

15.12.2023

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tenzije su naglo eskalirale ovog meseca nakon što su venecuelanski glasači podržali potez da se Esekvibo proglasiti novom venecuelanskom državom i odbacili nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ), koji se bavi slučajem između ove dve zemlje.

IZBEGNUT JOŠ JEDAN KRVAVI RAT U SVETU! Čiji je ESEKVIBO posle  otkrića ogromne količine nafte i gasa!? DOGOVORILI SE GVAJANA I VENECUELA!

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Nakon sastanka lidera Gvajane i Venecuele na Svetoj Vinsent i Grenadinima u četvrtak, ove dve zemlje su se složile da izbegnu upotrebu sile i ne eskaliraju tenzije u dugotvornom sporu oko naftom bogatog regiona Esekviba.

Ova površina od 160.000 kvadratnih kilometara generalno se smatra delom Gvajane, ali u poslednjih nekoliko godina Venecuela je obnovila svoje zahteve za teritoriju i obalna područja nakon značajnih otkrića nafte i gasa.


U zajedničkom saopštenju, dve zemlje su proglasile da neće pretnjama ili silom delovati jedna protiv druge ni u kojim okolnostima, i da će se uzdržati od eskalacije bilo kakvog sukoba ili nesuglasica, bilo rečima ili delima. Tenzije su naglo eskalirale ovog meseca nakon što su venecuelanski glasači podržali potez da se Esekvibo proglasiti novom venecuelanskom državom i odbacili nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ), koji se bavi slučajem između ove dve zemlje.

Spor se dodatno zaoštrio nakon što je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro prošle nedelje najavio da će autorizovati istraživanje nafte u regionu Esekviba.

Predsednik Gvajane Irfaan Ali, i Maduro su se sastali u četvrtak na aerodromu u Kingstaunu, zajedno sa predstavnicima Karipske zajednice (CARICOM), Brazila, Ujedinjenih Nacija i Zajednice latinoameričkih i karipskih država.


Zajedničko saopštenje je naglasilo da će sporovi biti rešavani u skladu sa međunarodnim pravom, uprkos odbijanju Madurove vlade da prizna ICJ. Dve zemlje će nastaviti dijalog u Brazilu naredna tri meseca, kako je navedeno u saopštenju za medije. Gvajana je istakla da njeni granice nisu predmet rasprave i dovela u pitanje učešće u referendumu.

Politički analitičari u Karakasu su sugerisali da je glasanje pokušaj Madura da proceni podršku svojoj vladi pred predsedničke izbore 2024. godine, umesto uvoda u invaziju.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading