NOVI RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO? PAKLENI PLAN predsednika Venecuele počeo je da se ostvaruje - Maduro pokrenuo vojsku, a sledi odlazak KOD PUTINA!

Autor:

Svet

09.12.2023

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, ozvaničio je “novu mapu Venecuele”, koja uključuje spornu teritoriju koju trenutno kontroliše Gvajana. Nazvao je ovu teritoriju novom venecuelanskom državom "Gvajana Eskibo".

NOVI RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO? PAKLENI PLAN predsednika Venecuele počeo je da se ostvaruje - Maduro pokrenuo vojsku, a sledi odlazak KOD PUTINA!

Foto: www.profimedia.rs

Maduro je imenovao generala Aleksisa Rodrigeza Kabelja za administratora ove teritorije i naredio stvaranje komisije za odbranu i oporavak Eskiba, kao i osnivanje regionalnog ogranka venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA.

Stanovnicima Eskiba biće dodeljena dokumenta Venecuele1. Građani Venecuele su na referendumu 3. decembra glasali za polaganje prava na teritoriju Eskibo, koja je bogata naftom i mineralima, a koju kontroliše susedna Gvajana. Teritorija Esekiba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine Gvajane.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Venecuela tvrdi da joj je ta teritorija oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka, dok Gvajana ističe da ponašanje Venecuele predstavlja direktnu pretnju miru i bezbednosti Gvajane i da ugrožava mir i bezbednost čitavog regiona1. Ova situacija je izazvala međunarodnu zabrinutost.

U slučaju vojne intervencije, Gvajana bi mogla dobiti podršku od Brazila, SAD i Velike Britanije1. Brazilska vojska je već pokrenula mobilizaciju zbog potencijalne invazije Venecuele na Gvajanu preko njihove teritorije.

Jake veze sa Rusijom

Veze između ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Venecuele Nikolasa Madura su višestruke, uključujući političke, vojne i ekonomske.

Političke veze: Venecuela ostaje strateško političko uporište za Rusiju dok nastoji da neutrališe uticaj SAD-a u Latinskoj Americi i drugde. Rusija je jedan od najbližih saveznika Venecuele od 2006. godine. Kremlj je osudio priznavanje lidera opozicije Huana Gvaida od strane administracije Donalda Trampa i upozorio Sjedinjene Države i njihove saveznike protiv vojne intervencije.

Vojne veze: Rusija je najveći dobavljač oružja Venecueli, prodavši joj više od 10 milijardi dolara vrednosti vojne opreme od sredine 2000-ih, uključujući jurišne puške, borbeni avioni, tenkovi i raketni sistemi. Dve zemlje takođe sprovode zajedničke vojne vežbe, a ruski avioni i ratni brodovi redovno prave zaustavljanja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ekonomske veze: Rusija je bila poslednji zajmodavac Venecueli. Krajem 2017. godine, Moskva je spasila Venecuelu restrukturiranjem više od 3 milijarde dolara državnog duga. U međuvremenu, ruski državni naftni gigant, Rosneft, je jedan od najvećih stranih podržavalaca Venecuele, pozajmljujući joj otprilike 2,5 milijarde dolara u poslednjim godinama u zamenu za buduće isporuke energije.

Nedavno, Maduro je obećao “snažnu vojnu saradnju” sa Rusijom, a Rusija očekuje posetu Madura kako bi dve zemlje produbile svoju saradnju.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading