POSLEDNJA PRILIKA ZA MIR: Brazil organizuje sastanak predsednika Venecuele i Gvajane NAPETOST NIKAD VEĆA, samo da Južna Amerika izbegne VELIKI RAT

Autor:

Svet

10.12.2023

09:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, i predsednik Gvajane, Irfan Ali, sastaće se 14. decembra na ostrvu Sveti Vinsent i Grenadini kako bi razgovarali o kontroverznom pograničnom sporu oko područja Esekibo u Gvajani. Sastanak će biti održan u Kingstaunu, glavnom gradu Svetog Vinsenta i Grenadina, a vest je prenela državna televizija Venecuele, VTV.

POSLEDNJA PRILIKA ZA MIR: Brazil organizuje sastanak predsednika Venecuele i Gvajane NAPETOST NIKAD VEĆA, samo da Južna Amerika izbegne VELIKI RAT

Foto: Tanjug/AP

Premijer Svetog Vinsenta i Grenadina, Ralf Gonsalves, izjavio je da je u interesu svih da se spor smiri i uspostavi dijalog između predsednika Gvajane i Venecuele. Predsednici obe države pokazali su spremnost za mirnim suživotom na tom području i saglasili su se da se sastanak održi pod pokroviteljstvom Zajednice latinoameričkih i karipskih država, kojom trenutno predsedava premijer Gonsalves. Na sastanku će učestvovati i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva.

Građani Venecuele su na referendumu 3. decembra glasali za polaganje prava na teritoriju Esekibo, koja je bogata naftom i mineralima, a koju trenutno kontroliše Gvajana. Teritorija Esekiba, koja obuhvata 159.500 kvadratnih kilometara, čini dve trećine Gvajane. Venecuela tvrdi da joj je ta teritorija oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka, dok Gvajana ističe da ponašanje Venecuele predstavlja direktnu pretnju miru i bezbednosti Gvajane i da ugrožava mir i bezbednost čitavog regiona.

Rešenje za ovaj spor je složeno i zahteva međunarodnu saradnju. Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, i predsednik Gvajane, Irfan Ali, dogovorili su se da održe sastanak kako bi razgovarali o ovom pitanju.

Brazil je takođe pokazao interesovanje za ovaj spor i rasporedio je vojsku duž granice sa Venecuelom1. Međutim, svaki eventualni vojni upad Venecuele bio bi logistički izazovan1.

Predsednik Gvajane, Irfan Ali, osudio je poteze Venecuele i zatražio je od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da razmotri intervenciju.

S druge strane, Venecuela tvrdi da joj je teritorija Esekibo oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka1. Na referendumu u Venecueli, održanom 3. decembra, oko 95% građana podržalo je pripajanje sporne teritorije Esekibo.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading