ORBAN DONEO ZAKON PROTIV STRANIH PLAĆENIKA, BRISEL NA APARATIMA! Ko prima pare iz inostranstva, NE MOŽE NA IZBORE

Autor:

Svet

13.12.2023

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski parlament je usvojio novi zakon o zaštiti nacionalnog suvereniteta. Cilj ovog zakona je da se država zaštiti od “neprimerenog političkog mešanja stranih lica ili grupa”, kako je to nazvala vladajuća stranka Fides.

ORBAN DONEO ZAKON PROTIV STRANIH PLAĆENIKA, BRISEL NA APARATIMA! Ko prima pare iz inostranstva, NE MOŽE NA IZBORE

Foto: Tanjug/AP

Zakon je izglasan u utorak, u trenutku kada su se pojavila brojna neslaganja i sukobi između premijera Mađarske, Viktora Orbana, i Evropske unije. Ova neslaganja su se ticala pitanja demokratskih prava u Mađarskoj. Zakon je takođe usvojen sa ciljem da se ojača kampanja vladajuće stranke Fides pred predstojeće izbore za Evropski parlament, koji će se održati sledećeg juna.

Republika

Foto: Tanjug/VLADA MAĐARSKE/VIVIEN CHER BENKO

 

 

Orban je zapretio da će staviti veto na odluku o pomoći EU Ukrajini i izrazio je protivljenje započinjanju pregovora o članstvu Ukrajine u EU na samitu u Briselu koji se održava ove nedelje.

Novi zakon, koji je usvojen sa 141 glasom “za” i 50 “protiv”, predviđa uspostavljanje posebnog tela koje će istraživati i pratiti rizike od političkog mešanja. Takođe, zakon predviđa krivično kažnjavanje stranaka ili grupa koje se kandiduju na mađarskim izborima, ukoliko se dokaže da dobijaju finansijsku podršku iz inostranstva.

Reakcije na ovaj zakon su podeljene. Kritičari premijera Viktora Orbana vide ovaj zakon kao novu ofanzivu i demonstraciju sile. Opozicione stranke negiraju optužbe da su sredstva za njihove kampanje došla iz inostranstva, navodeći da su sredstva došla od mađarskih državljana koji žive u inostranstvu.

Takođe, postoji zabrinutost zbog uspostavljanja Agencije za zaštitu suvereniteta, koja bi “identifikovala i istraživala organizacije koje dobijaju finansije iz inostranstva” u cilju "aktivnosti koje imaju za cilj da utiču na volju birača".

Vlada je već ranije usvojila sličan zakon usmeren na nevladine organizacije koje dobijaju sredstva iz inostranstva, ali je morala da ga ponovo razmotri nakon reakcije Evropske unije.

U svakom slučaju, ovaj zakon je izazvao mnogo diskusija i kontroverzi.

Posledice ovog zakona mogu biti značajne:

Povećanje kontrole nad političkim procesima: Zakon predviđa uspostavljanje posebnog tela koje bi istraživalo i pratilo rizike političkog mešanja1. Ovo bi moglo dovesti do veće kontrole nad političkim procesima u zemlji.

Kazne za strane finansije: Zakon predviđa krivično kažnjavanje stranaka ili grupa koje se kandiduju na mađarskim izborima, ukoliko se dokaže da dobijaju finansijsku podršku iz inostranstva1. Ovo bi moglo imati uticaj na finansiranje političkih partija i kampanja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Uticanje na odnose sa EU: Zakon dolazi u trenutku kada su se pojavila brojna neslaganja i sukobi između premijera Mađarske, Viktora Orbana, i Evropske unije1. Ovo bi moglo dodatno pogoršati odnose između Mađarske i EU.

Povećani rizik za nacionalnu sigurnost: Prema predlogu zakona, suverenitet Mađarske je narušen i to nosi povećani rizik za nacionalnu sigurnost, ako politička moć dođe u ruke osoba ili organizacija ovisnih o bilo kojoj stranoj sili, organizaciji ili osobi23.

Promena političke klime: Zakon bi mogao promeniti političku klimu u zemlji, s obzirom na to da bi mogao ograničiti sposobnost opozicionih stranaka da se takmiče na izborima1.

Treba napomenuti da će posledice ovog zakona zavisiti od toga kako će se on primenjivati u praksi. Takođe, moguće je da će ovaj zakon izazvati dalje reakcije i kontroverze, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading