"DRŽAO SAM GA ZA NOGE, DOK MU JE LICE UDARALO U STAKLO"! Pilot isisan kroz prozor aviona, popucali prozori na letelici! DRAMA NA 5.000 METARA VISINE KOJU SU SVI JEDVA PREŽIVELI! (VIDEO)

Autor:

Svet

11.12.2023

08:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na visini od oko 5.000 metara, došlo je do eksplozije koja je razbila dva prozora u pilotskoj kabini i izbacila kapetana Tima Lankastera kroz jedan od prozora. Član kabinskog osoblja Najdžel Ogden, bio je u pravom trenutku na pravom mestu i uspeo je da uhvati kapetanove noge, sprečavajući tako njegovu sigurnu smrt.

"DRŽAO SAM GA ZA NOGE, DOK MU JE LICE UDARALO U STAKLO"! Pilot isisan kroz prozor aviona, popucali prozori na letelici! DRAMA NA 5.000 METARA VISINE KOJU SU SVI JEDVA PREŽIVELI! (VIDEO)

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@Retrontario

Incident koji se dogodio 20. juna 1990. godine na letu 5390 avio-kompanije "Britiš ervejz" između Birmingema i Malage ostao je upamćen kao neverovatan primer hrabrosti i brze reakcije kabinskog osoblja.

Na visini od oko 5.000 metara, došlo je do eksplozije koja je razbila dva prozora u pilotskoj kabini i izbacila kapetana Tima Lankastera kroz jedan od prozora. Član kabinskog osoblja Najdžel Ogden, bio je u pravom trenutku na pravom mestu i uspeo je da uhvati kapetanove noge, sprečavajući tako njegovu sigurnu smrt.

Ogden je opisao kako je Timovom telu bilo "savijeno nagore" i "izvijeno u obliku slova 'U' oko prozora".

- Njegovo lice je udaralo o prozor, a krv mu je curila iz nosa i sa strane glave, ruke su mu mlatarale i izgledale su dugačke oko dva metra – rekao je Ogden.

U isto vreme, panika je zavladala i među putnicima, dok je drugom stjuardu, Džonu Hjuardu, takođe bilo potrebno da pritekne u pomoć kako bi zadržali kapetana.

 

Brza reakcija i hrabrost kabinskog osoblja
 

Kopilot Alister Ačison preuzeo je kontrolu nad avionom i dao instrukcije svojim kolegama kako da zadrže Tima, s obzirom da bi njegovo telo moglo da nanese ozbiljnu štetu avionu ukoliko bi bilo ispušteno.

Usledila je hitna procedura spuštanja aviona na sigurnu visinu, gde su i posada i putnici mogli normalno da dišu. Nakon što je avion bezbedno sleteo na aerodrom Sautempton, Tim je prebačen u bolnicu, gde se oporavljao od preloma, modrica i promrzlina. Srećom, svi putnici na letu su prošli bez povreda.
 

Nakon incidenta
 

Prema izveštaju Odeljenja za istraživanje vazdušnih nesreća, utvrđeno je da je monter koristio pogrešne zavrtnje prilikom postavljanja vetrobrana čak 27 sati pre leta. Nakon incidenta, cela posada se vratila na posao u roku od nekoliko nedelja, a kapetan Tim je čak leteo ponovo samo pet meseci kasnije, sve do 2003. godine.

Za svoj izuzetan podvig, Najdžel Ogden je nagrađen Kraljičinom pohvalom za vrednu službu u vazduhu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading