GRČKA I BRITANIJA ZARATILE OKO ANTIČKIH SKULPTURA! Sunak se toliko naljutio na Micotakisa da je otkazao planirani sastanak! GRK RAZOČARAN, ALI NE ODUSTAJE, PROZIVA GA PREKO TELEVIZIJE!

Autor:

Svet

27.11.2023

22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Micotakis je tokom gostovanja na britanskom javnom servisu izjavio da Elginovi mermeri, poznati i kao Partenonski mermeri, moraju da budu vraćeni, a koji se nalaze u Britanskom muzeju.

GRČKA I BRITANIJA ZARATILE OKO ANTIČKIH SKULPTURA! Sunak se toliko naljutio na Micotakisa da je otkazao planirani sastanak! GRK RAZOČARAN, ALI NE ODUSTAJE, PROZIVA GA PREKO TELEVIZIJE!

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Riši Sunak odlučio je da otkaže sastanak sa grčkim kolegom Kirjakosom Micotakisom jer se naljutio zbog na grčkog kolegu koji je rekao da Britanci moraju da vrate Atini skulpture iz Partenona.

Micotakis je tokom gostovanja na britanskom javnom servisu izjavio da Elginovi mermeri, poznati i kao Partenonski mermeri, moraju da budu vraćeni, a koji se nalaze u Britanskom muzeju.

Micotakis je istakao da zvanični London treba da vrati skulpture iz Partenona, koje se trenutno nalaze u Britanskom muzeju. Ovaj spor između dve zemlje je rezultat dugogodišnjeg kontroverznog pitanja o vraćanju originalnih delova Partenona Grčkoj.


Elginovi mermeri, poznati i kao Partenonski mermeri, predstavljaju kolekciju klasičnih grčkih mermernih skulptura koje su napravljene pod nadzorom arhitekte i vajara Fidije i njegovih pomoćnika. Ovi originalni delovi Partenona i drugih sakralnih i ceremonijalnih objekata izgrađeni su na atinskom Akropolju u 5. veku pre nove ere. Njihovo prisustvo u Britanskom muzeju izaziva podeljena mišljenja i kontroverze koje traju decenijama.

Reč je o drevnom grčkom blagu koje je odneto u London početkom 19. veka, nakon što ih je kupio britanski diplomata Lord Elgin.

Iz kabineta grčkog premijera stigla je izjava o razočaranju zbog odluke britanskog premijera da otkaže planirani sastanak. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading