AMERIKA OKRENULA ĆURAK NAOPAKO! Republikanci u Senatu izglasali blokiranje pomoći Ukrajini i Izraelu!

Autor:

Svet

07.12.2023

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republikanci u američkom Senatu blokirali su glasanje o zakonu o pomoći Ukrajini i Izraelu, nakon što demokrate nisu izašle u susret njihovim zahtevima u vezi sa jačanjem bezbednosti južne granice SAD.

AMERIKA OKRENULA ĆURAK NAOPAKO! Republikanci u Senatu izglasali blokiranje pomoći Ukrajini i Izraelu!

Foto: shutterstock

Paket od 110 milijardi dolara uključivao je 61 milijardu za Ukrajinu, kao i sredstva za pomoći Izraelu i Gazi. Predlog je već sadržao odredbe o bezbednosti granica, ali su republikanski zahtevi za dodatne izmene vezane za pravila o azilu zakomplikovali su pregovore s demokratama.

Senatori su glasali 51 prema 49 protiv nastavka glasanja, dok je za dalji tok bilo potrebno ukupno 60. Svi republikanski senatori glasali su protiv nastavka glasanja o merama. Njima se pridružio i nezavisni senator iz Vermonta, Berni Sanders, koji je prethodno izrazio rezervu kada je u pitanju slanje pomoći Izraelu.

- Ne verujem da bi trebalo da izdvojimo 110 milijardi za desničarsku ekstremističku vladu Benjamina Netanijahua da nastavi sa svojim trenutnim pristupom. Ono što izraelska vlada trenutno radi je nemoralno, to je kršenje međunarodnog prava i SAD ne bi trebalo da budu saučesnici u tim akcijama - rekao je bivši predsednički kandidat Sanders, dugogodišnji kritičar izraelskog premijera.

Jedan od protivnika mera, senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem, istakao je da Senat, u kome većinu imaju demokrate, zna šta republikanci zahtevaju i da se nada da će doći do saglasnosti kada je dodatno obezbeđivanje granica u pitanju, kako bi mogli da nastave s pregovorima o zakonu o slanju pomoći.

Predsednik Džozef Bajden izjavio je da republikanci ovim glasom daju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "najveći dar kome se mogao nadati", dok je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak rekao da će "bez američke pomoći Ukrajina verovatno izgubiti rat".

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading