VAŠINGTON IZIRITIRAO ZELENSKOG: Predsednik Ukrajine bez razmišljanja odbacio sebični zahtev Amerikanaca (VIDEO)

Autor:

Svet

15.04.2024

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od početka 2024. ukrajinske bespilotne letelice izvele su više od 10 napada na ruske rafinerije i skladišta nafte.

VAŠINGTON IZIRITIRAO ZELENSKOG: Predsednik Ukrajine bez razmišljanja odbacio sebični zahtev Amerikanaca (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Potpredsednica SAD, Kamala Haris, održala je poverljiv sastanak sa ukrajinskim predsednikom, Volodimirom Zelenskim, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru 2024. i zatražila od Kijeva da se uzdrži od napada na ruske rafinerije nafte, piše Vašington post (VP), pozivajući se na obaveštene izvore u američkoj administraciji.

Zvaničnici Bele kuće veruju da bi napadi na ruske rafinerije mogli da dovedu do viših globalnih cena energije i da podstaknu agresivnije ruske akcije protiv Ukrajine.

Prema rečima sagovornika Vašington posta, zahtev Kamale haris je "iziritirao" Zelenskog i njegov tim. Prema njihovim rečima, ukrajinski predsednik je "odbacio“ preporuku američke potpredsednice ne proverivši da li ona odražava stav celokupne administracije Džoa Bajdena.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Kamala Haris

Vašington je narednih nedelja ponovio ovo upozorenje u brojnim razgovorima sa Kijevom. Konkretno, to su izjavili visoki predstavnici Pentagona i američke obaveštajne službe, kao i predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost, Džejk Saliven, koji je posetio Kijev u martu, piše VP.

Od početka 2024. ukrajinske bespilotne letelice izvele su više od 10 napada na ruske rafinerije i skladišta nafte. Najmanje sedam ruskih rafinerija zatvorilo je kapacitete za preradu nafte zbog ukrajinskih napada dronovima u prvom kvartalu 2024. godine, prema podacima Rojtersa.

Krajem marta Zelenski je rekao da SAD ne podržavaju ukrajinske napade dronovima na rusku energetsku infrastrukturu. Prema njegovim rečima, reakcija SAD na ovo "nije bila pozitivna". Kasnije je istakao da zapadni partneri treba da podrže takve napade na rusku infrastrukturu kao odgovor na granatiranje ukrajinskih teritorija.

Ruske trupe su poslednjih nedelja pojačale intenzitet napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine. Vladimir Putin je ove udare nazvao odgovorom na granatiranje ruskih energetskih objekata, kao i delom procesa "demilitarizacije" Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading