STIŽU NOVE, OŠTRIJE SANKCIJE HAMASU?! EU razmatra nove mere - biće obuhvaćeni i izraelski naseljenici!

Autor:

Svet

07.12.2023

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija trebalo bi da razmotri pooštravanje sankcija Hamasu i njegovim načinima finansiranja, kao i uvođenje sankcija izraelskim naseljenicima odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali, navodi diplomatska služba EU u dokumentu pripremljenom za ministre spoljnih poslova.

STIŽU NOVE, OŠTRIJE SANKCIJE HAMASU?! EU razmatra nove mere - biće obuhvaćeni i izraelski naseljenici!

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije, Tanjug/AP

U belešci, u koju je Rojters imao uvid, postavljaju se opcije koje će ministri razmotriti na sastanku u Briselu u ponedeljak, namenjenom za iznalaženje rešenja za rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gazi, kao i za pripreme za vreme posle rata.

EU je već Hamas označila kao terorističku organizaciju, što znači da bi sva sredstva, koja ima u EU, trebalo da budu zamrznuta, ali bi mogla i da pojača sankcije toj militantnoj organizaciji i drugim terorističkim grupama, naročito kada je reč o finansijama, napominje agencija i dodaje da bi EU mogla da uspostavi poseban program sankcija posvećen Hamasu.

Odluke o sankcijama EU zahtevaju odobrenje svih 27 zemalja članica, koje nastoje da se usaglase o trenutnoj krizi, jer mnoge imaju različite stavove o izraelsko-palestinskom sukobu.

Francuska i nekoliko drugih zemalja EU saopštile su da već rade zajedno na jačanju predloga za uvođenje sankcija komandantima Hamasa, pre svega u vidu zamrzavanja imovine i zabrane putovanja.

Visoki zvaničnici EU, uključujući visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, izrazili su i zabrinutost zbog sve većeg nasilja izraelskih doseljenika nad Palestincima na Zapadnoj obali.

Dokument za diskusiju, koji su pripremili Evropska služba za spoljne poslove i drugi zvaničnici EU, sugeriše da bi odgovor EU mogao da uključi zabranu putovanja u EU za odgovorne i druge sankcije za kršenje ljudskih prava.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading