PALESTINCI OSTALI NA MILOST I NEMILOST IZRAELA! UN: Nastavak napada okončao uslove za isporuku humanitarne pomoći

Autor: Tanjug

Svet

05.12.2023

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostalo im je jedino da pozivaju na prekid vatre, dodaju iz UN.

PALESTINCI OSTALI NA MILOST I NEMILOST IZRAELA! UN: Nastavak napada okončao uslove za isporuku humanitarne pomoći

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Koordinator UN za hitnu humanitarnu pomoć Martin Grifits izavio je danas da je nastavak ofanzive izraelske vojske na Pojas Gaze okončao svaku mogućnost značajnijih humanitarnih operacija.

U intervjuu za britanski Gardijan Grifits je rekao da ''govori u ime čitave međunarodne humanitarne zajednice'' kada kaže da je nastavak ofanzive humanitarnim radnicima uskratio sva značajna sredstva za pomoć 2,3 miliona ljudi u Gazi, i da je njima jedino ostalo da pozivaju na prekid vatre.

- Ono što danas kažemo je: sada je dosta. Sa time se mora prestati - rekao je on i dodao da mala količina pomoći koja je dozvoljena u Gazi više ne može da se distribuira, pošto se izraelska kopnena ofanziva proširila na južnu polovinu enklave i grad Kan Junis.

Ocenio je da ono što UN mogu da učine više nije ''statistički značajna operacija'', već ''mala zakrpa''.

- Za svet bi bila iluzija kada bi mislili da se ljudima u Gazi može dostaviti humanitarna pomoć pod ovakvim uslovima. Situacija je sada apokaliptična, radi se o zemlji koja je gurnuta u mali džep na jugu - rekao je Grifits.

Ponovio je da od ove nedelje nigde u Gazi nema bezbednog mesta gde bi mogli da se sklone Palestinci, i dodao da bez sigurnih utočišta za okupljanje civila, nema gde da se isporuči i podeli pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading