AMERIKA DALA ZELENO SVETLO: Već noćas moguće donošenje SUDBONOSNE odluke za Ukrajinu

Autor:

Svet

23.04.2024

23:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oči Ukrajinaca noćas gledaju ka Vašingtonu

AMERIKA DALA ZELENO SVETLO: Već noćas moguće donošenje SUDBONOSNE odluke za Ukrajinu

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon

Američki Senat je danas i zvanično izglasao i odobrio milijarde dolara pomoći za Ukrajinu, Izrael i Tajvan. Ovaj paket zakona uključuje značajnu finansijsku pomoć za nekoliko zemalja, među kojima su Ukrajina, Izrael i Tajvan, piše Hina.

Ova odluka dolazi nakon što je Predstavnički dom nedavno odobrio isti paket zakona, koji je bio blokiran tokom više meseci. Senat je naime, podržao paket od četiri zakona sa velikom većinom glasova, čime je otvoren put za glasanje o konačnom usvajanju.

Jedan od predloga zakona predviđa čak 61 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu, dok drugi zakon odobrava 26 milijardi dolara za Izrael. Treći zakon uključuje iznos od 8,12 milijardi dolara namenjenih "suprotstavljanju komunističkoj Kini" u Indo-Pacifiku, dok četvrti zakon obuhvata različite mere, uključujući potencijalnu zabranu aplikacije TikTok i nove sankcije Iranu, prenosi Hina.

Bajdenov stav i vojna pomoć Ukrajini

Demokratski predsednik Džo Bajden je obećao da će potpisati ovaj paket zakona čim prođe u Senatu.

Takođe, administracija već priprema paket vojne pomoći Ukrajini vredan milijardu dolara, što bi bila prva vojna pomoć osigurana iz zakona.

Priliv oružja trebao bi da poboljša izglede Kijeva da spreči veliki ruski prodor na istok, što je potez koji će sigurno imati značajan uticaj na aktuelnu situaciju u regionu.

Uticaj finansijske pomoći za Izrael

Nije jasno kako će ova finansijska pomoć za Izrael uticati na sukob u Gazi, s obzirom da Izrael već prima značajnu vojnu pomoć od SAD. Međutim, paket uključuje i humanitarnu pomoć za koju se nadaju da će pomoći Palestincima u Gazi.

Ovaj akt američkog Senata predstavlja značajan korak ka pružanju pomoći zemljama koje se suočavaju sa različitim izazovima, i sigurno će imati dalekosežne posledice na međunarodne odnose i geopolitičku situaciju u svetu.

(Republika/Hina)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading