"SUNĐER BOMBE" I MORSKA VODA: Evo kako Izrael planira da uništi Hamasove tunele ispod gaze - postoje dva načina, a oba su ZASTRAŠUJUĆA

Autor:

Svet

06.12.2023

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske Odbrambene Snage (IDF) suočavaju se s izazovom Hamasove kompleksne mreže tunela, poznate kao "Gaza Metro", pa su razvile inovativne strategije i tehnologije kako bi se efikasno nosile s ovim podzemnim pretnjama.

"SUNĐER BOMBE" I MORSKA VODA: Evo kako Izrael planira da uništi Hamasove tunele ispod gaze - postoje dva načina, a oba su ZASTRAŠUJUĆA

Foto: printscreen, AP Jack Guez

Jedna od ključnih inovacija je upotreba "sunđer bombi" - specijalnih eksploziva koji izazivaju naglu eksploziju pene. Ove bombe se koriste za zatvaranje praznina i ulaza u tunele, sprečavajući Hamasove borce da iznenađujuće napadnu iz podzemlja. IDF je uspešno testirao ove uređaje tokom vežbi 2021. godine.

Vojska se priprema za potencijalno krvave borbe kroz "Gaza Metro", gde su Hamasovi lideri sakrili talce i sklonili svoje vođstvo. "Spužvaste bombe" imaju ključnu ulogu u sprečavanju vojnika da budu zasuti, pružajući im sigurniji prolaz kroz tunelsku mrežu.

IDF takođe mobilizuje specijalizovane jedinice opremljene naprednim senzorima, radarima i sistemima za bušenje radi preciznog lociranja tunela. Ove jedinice igraju ključnu ulogu u istraživanju i eliminaciji pretnji ispod površine.

Republika

Foto: AP Jack Guez

 

 

Uz to, vojska koristi visokotehnološke uređaje za vidljivost pod zemljom, termalnu tehnologiju i mikro-dronove za izviđanje. Međutim, izazovi se javljaju, uključujući rizike za vojnike prilikom rukovanja "spužvastim bombama" i teškoće u upotrebi robota i dronova pod zemljom.

IDF razmatra kontroverzne strategije, uključujući plan poplave tunela morskom vodom, kako bi prisilio Hamas na povlačenje iz svojih podzemnih baza. Ovaj plan, deo šire strategije IDF-a, izaziva zabrinutost zbog potencijalnih neželjenih posledica i međunarodne osude.

Borba protiv Hamasovih tunela postaje sve složenija, zahtevajući stalnu inovaciju i prilagođavanje kako bi se očuvala bezbednost i suverenitet Izraela u ovom izazovnom kontekstu podzemne borbe.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading