VEĆ GA ZOVU HOLANDSKI TRAMP ALI NE SME SLOBODNO DA SE KREĆE: Gert Vilders već DVE DECENIJE živi u sigurnim kućama i ima stalnu POLICIJSKU ZAŠTITU, evo zašto!

Autor:

Svet

24.11.2023

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Subota je donela iznenađenje u političkom pejzažu Holandije, kako je kontroverzni desničarski lider Gert Vilders trijumfovao na nedavnim parlamentarnim izborima. Poznat po oštroj retorici protiv imigracije, Evropske unije i islama, Vilders sada ima priliku da postane novi premijer Holandije.

VEĆ GA ZOVU HOLANDSKI TRAMP ALI NE SME SLOBODNO DA SE KREĆE: Gert Vilders već DVE DECENIJE živi u sigurnim kućama i ima stalnu POLICIJSKU ZAŠTITU, evo zašto!

Foto: Tanjug/AP

Vilders, često upoređivan s "holandskim Trampom," započeo je svoju političku karijeru kao član Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) pre nego što je osnovao vlastitu stranku, Partiju slobode (PVV), 2006. godine. Njegova retorika, opisivanje islama kao "totalitarne ideologije" i Marokanaca kao "ološa," privukla je pažnju kako domaće, tako i međunarodne javnosti.

Politiko ističe da je Vilders sada u poziciji da formira vladu, a ključ za to leži u ubedljivom pregovaranju sa potencijalnim koalicionim partnerima. Njegova stranka, Partija slobode, osvojila je 25% glasova, ali će morati formirati koaliciju s još dve ili tri stranke kako bi osigurala većinu u parlamentu.

Vildersova politička agenda, fokusirana na zaustavljanje imigracije i očuvanje nacionalnih vrednosti, bila je ključna tačka u izbornoj kampanji. Pozivao je na zabranu Kurana, džamija i islamskih škola, a takođe je isticao potrebu za ukidanjem azila za izbeglice.

Njegova antiislamska retorika i stavovi o klimi izazvali su kontroverze. Vilders se zalaže za održavanje elektrana na ugalj i gas otvorenim, suprotstavljajući se naporima smanjenja emisije ugljen-dioksida. Takođe je evroskeptik, podržava Izrael i zagovara prebacivanje holandske ambasade u Jerusalim.

Iako je čestitke stigle od političkih istomišljenika, rezultati holandskih izbora u Kijevu su dočekani s zabrinutošću, posebno u svetlu nedavnih događaja u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Vilders, iako je prethodno hvalio Vladimira Putina, sada izražava oprez u vezi s Kremljem.

U svom pobedničkom govoru, Vilders je pozvao druge stranke na konstruktivan angažman u koalicionim pregovorima, sugerišući spremnost na kompromise u cilju formiranja stabilne vlade. Holandija sada iščekuje kako će se politički pejzaž oblikovati pod vođstvom Gerta Vildersa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading