EKSTREMNA DESNICA PREUZIMA HOLANDIJU? Partija slobode osvojila 35 poslaničkih mesta

Autor: Tanjug

Svet

22.11.2023

21:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge stranke su ranije saopštile da neće ući u koaliciju sa ovom partijom, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija.

EKSTREMNA DESNICA PREUZIMA HOLANDIJU? Partija slobode osvojila 35 poslaničkih mesta

Foto: Tanjug/AP

Najviše glasova na izborima za Predstavnički dom u Holandiji osvojila je desničarska Partija slobode (PVV) koju vodi Gert Vilders, pokazuju prve izlazne ankete.

PVV je osvojio 35 poslaničkih mesta, dok je Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) odlazećeg premijera Marka Rutea dobila 26 mandata, prenosi Gardijan.

 

 

Vladajuću koaliciju dosad su činile VVD, Demokrate 66 (D66), Hrišćansko-demokratski apel (CDA) i Hrišćanska unja (CU) koje su u Predstavničkom domu imale 77 poslaničkih mesta.

Prema izlaznim anketama, te stranke su na današnjim izborima zajedno osvojile 41 mandat.

Mnoge stranke su ranije saopštile da neće ući u koaliciju sa Vildersom, tako da još nije jasno ko će formirati novu vlast i sve će zavisiti od postizbornih koalicija, navodi britanski list.

Liderka liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju (VVD) Dilan Ješljigoz-Zegerius napravila je presedan rekavši da bi sarađivala sa Vildersom ako njena stranka dobije najviše glasova, iako je koliko juče odbacila mogućnost da Vildersa podrži kao premijera, ako on osvoji najveći broj glasova.

Ovim izborima završiće se 13 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera  Marka Rutea koji se nije kandidovao.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading