ZASTRAŠUJUĆA MORSKA PIJAVICA SNIMLJENA U ITALIJI: Stravičan snimak! Nastala u moru, iz sve snage se ZABILA U LITICU (VIDEO)

Autor:

Svet

23.11.2023

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U utorak je na obali Amalfija, popularnoj turističkoj destinaciji u Italiji, primećena spektakularna pijavica.

ZASTRAŠUJUĆA MORSKA PIJAVICA SNIMLJENA U ITALIJI: Stravičan snimak! Nastala u moru, iz sve snage se ZABILA U LITICU (VIDEO)

Foto: Printscreen X @TheFigen

Srećom, pre nego što je “udarila” u liticu između grada Maiorija i područja Capo d’Orso, gde nema kuća, nije prouzrokovala nikakvu materijalnu štetu, niti su bila ljudska stradanja. Kampanija, regija u južnoj Italiji, bila je pod žutim meteoalarmom u sredu.

Pijavica je vrsta vrtloga sa snažno rotirajućim vazduhom koji se razvija unutar konvektivnog oblaka i u kontaktu je sa zemljom. Pijavice se najčešće javljaju u vezi sa grmljavinama tokom proleća i leta na srednjim geografskim širinama obe hemisfere.

 

Pijavice su često (ali ne uvek) vidljive u obliku levka kondenzacije koji potiče od baze kumulonimbusnog oblaka, sa oblakom rotirajućeg otpada i prašine ispod njega3. Većina pijavica ima brzine vetra manje od 180 kilometara na sat, širine oko 80 metara i putuju nekoliko kilometara pre nego što se rasprše. Najekstremnije pijavice mogu dostići brzine vetra veće od 480 kilometara na sat, prečnika većeg od 3 kilometra i ostaju na zemlji duže od 100 km.

 

Pijavice dolaze u mnogo oblika i veličina, a često se nazivaju i tvisteri, vrtlozi ili cikloni. Međutim, reč ciklon se u meteorologiji koristi za označavanje vremenskog sistema sa niskopritisnim područjem u centru oko kojeg, gledano odozdo prema površini Zemlje, vetrovi duvaju suprotno od kazaljke na satu na severnoj hemisferi i u smeru kazaljke na satu na južnoj.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading