DOBRO POGLEDAJTE PRE NEGO ŠTO KUPITE RIBU: Ako izgleda OVAKO, sigurno nije sveža, PAZITE SE!

Autor: M.O.

Lifestyle

20.11.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bitno je dobro obratiti pažnju pre nego što kupite ribu.

DOBRO POGLEDAJTE PRE NEGO ŠTO KUPITE RIBU: Ako izgleda OVAKO, sigurno nije sveža, PAZITE SE!

Foto: pexels.com

Kada se radi o kupovini namirnica, posebno pazimo na njihov kvalitet kako bismo izbegli moguće zdravstvene probleme. Riba je jedna od namirnica koja može biti posebno opasna ukoliko se konzumira u pokvarenom stanju. Zato je važno znati koji su znaci koji nam mogu ukazati da li je riba sveža ili ne.

Prvi korak prilikom kupovine ribe jeste posmatranje njene površine. Tražimo proizvod svetle boje, sa krljuštima koje se presijavaju. Što je površina manje sjajna, to je znak da je riba manje sveža. Takođe, pokvarenu ribu možemo prepoznati i po sluzi na koži, što je jasan pokazatelj lošeg kvaliteta.

- Istorijski gledano, riba je oduvek bila deo ishrane stanovnika plavih zona, u kojima žive 100-godišnjaci. Zanimljivo je da u tim regijama ljudi pretežno jedu biljnu hranu, uz male količine životinjskih proteina, uključujući ribu - kaže nutricionistkinja i dijetetičarka dr Felisija Stoler.

 

 


Još jedan od načina da proverimo svežinu ribe je njuh. Stručnjaci savetuju da obratimo pažnju na miris ribe. Ako odiše aromom bilja i vode, to je znak da je sveža. Ukoliko nema mirisa ili miriše kiselkasto ili na riblji smrad, to znači da je riba stajala neko vreme i da nije više za konzumaciju.

 

 

Republika

Foto: pixabay.com

Obratite pažnju kakavu ribu kupujete

 


Oči takođe mogu biti pokazatelj svežine ribe. Ukoliko su sive i mutne, to znači da je riba upecana pre nekog vremena i da je izgubila svežinu. Zato je važno tražiti ribu sa bistrom očima.

Međutim, čak i kada obratimo pažnju na sve ove znakove, moguće je da nas trgovci prevare. Naime, postoje kapi za oči koje se koriste za ustajalu ribu kako bi ona izgledala svežije. Ipak, postoji jedan pokazatelj koji ne može biti prevaran - tekstura mesa.

Kada se dotakne sveža riba, njeno meso treba da bude čvrsto i da ne ostavlja udubljenja od prstiju. Takođe, riba ne sme biti savitljiva već treba da stoji čvrsto i u postojanom obliku. Ovo je najbolji pokazatelj svežine ribe, jer ukazuje da je ona skoro uhvaćena i da je uhvatila samrtni grč.

Kada kupujemo ribu, idealno bi bilo da zadovoljava sve kriterijume - da ima čvrsto meso, bistre oči, prijatan miris i sjajne krljušti. Ukoliko nešto od ovoga nedostaje, bolje je da preskočimo tu ribu i potražimo svežiju. Na kraju krajeva, zdravlje nam je najvažnije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading