EVO KAKO DANAS ŽIVI MALI HEROJ IZ NIGERIJE: Roditelji ga odbacili, mislili su da je VEŠTAC, mesecima lutao, hranio se otpacima - sad je jedan od najboljih učenika u odeljenju

Autor:

Svet

21.11.2023

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U potresnoj priči koja je zaprepastila svet 2016. godine, danska humanitarna radnica Anja Ringren Loven spasila je malog dečaka, nazvanog Houp (Nada), koji je bio ostavljen na ulici u Nigeriji pod optužbom da je veštac. Slike izgladnelog mališana su obišle svet, a danas, sedam godina kasnije, Houp je postao simbol preživljavanja i borbe protiv sujeverja.

EVO KAKO DANAS ŽIVI MALI HEROJ IZ NIGERIJE: Roditelji ga odbacili, mislili su da je VEŠTAC, mesecima lutao, hranio se otpacima - sad je jedan od najboljih učenika u odeljenju

Foto: Profimedia

Houp je osam meseci lutao ulicama mesta Uja, hraneći se mrvicama koje mu je davala prolazna dobrota ljudi. Njegovi roditelji su ga napustili zbog sumnje da je veštac, praksa koja, iako nezakonita, i dalje postoji u određenim delovima Nigerije. Deca označena kao vešci često su prognana, izložena mučenju i ubistvima, a bez podrške su u ozbiljnoj opasnosti od gladi.

Anja Ringren Loven je, suočena sa srceparajućom situacijom, odlučila da ne dozvoli da Houp umre bez imena. Ova hrabra žena vodi fondaciju u Nigeriji koja spašava decu optuženu da su vešci. Na imanju koje je kupila, izgrađeno je sirotište koje je do sada pružilo dom i podršku desetinama dece.

Iako je u državi Akva Ibom nezakonito označiti dete kao vešca, ova praksa i dalje opstaje u određenim zajednicama. Deca optužena za veštičarenje često su izopštena, suočena s rizikom od gladi i bez ikakve podrške. 

Houpovi uspesi ne prestaju. U septembru je nagrađen kao najbolji učenik u razredu, prevazilazeći teškoće sa sluhom i govorom. Njegova neverovatna sposobnost komunikacije kroz znakove i simbole omogućila mu je izuzetne uspehe u matematici i vizuelnim umetnostima.

Anja Ringren Loven redovno deli Houpove uspehe na društvenim mrežama, ističući važnost nastavka priče. "Houp ne prestaje da nas iznenađuje", napisala je u septembru. U sredinom oktobra, najavila je da će Houp upoznati svog brata, naglašavajući da su deca u Nigeriji i dalje stigmatizovana, mučena i ubijana.

Nakon šest godina, Houp je imao priliku da upozna svog oca. U poseti rodnom mestu, Houp je susreo oca, ujaka i brata. Iako Houp neće živeti sa roditeljima iz bezbednosnih razloga, susret je bio emotivan, a Anja je izjavila da je otac bio iznenađen transformacijom svog sina.

Republika

Foto: Profimedia

 

 

Houpovi uspesi se nastavljaju, a u septembru je nagrađen kao najbolji učenik u razredu, iako se suočava sa teškoćama u sluhu i govoru. Njegova izvanredna sposobnost komunikacije kroz znakove i simbole omogućila mu je da se istakne u matematici i vizuelnim umetnostima.

Anja je na Instagramu podelila radost zbog Houpovih postignuća i istakla da je važno nastaviti deliti priče dece koja su stigmatizovana u Nigeriji. Houpova priča ne samo da svedoči o njegovom preživljavanju, već i podseća svet na nužnost borbe protiv sujeverja i pružanja podrške svakom stigmatizovanom detetu.

U sredinom oktobra, Anja je saopštila da će Houp upoznati i svog brata, naglašavajući da su deca u Nigeriji i dalje stigmatizovana, mučena i ubijana. Njen apel je jasan: "Molim vas, nastavite da delite njegovu priču, ne samo njegovu nego priče sve dece." Houpova priča nije samo inspiracija već i podsećanje da se borba za prava stigmatizovane dece ne sme zaustaviti dok god postoji jedno dete koje trpi.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading