ŠOK U KONGRESU, IZRAEL I UKRAJINA OSTAJU KRATKIH RUKAVA! Usvojen ZAKON, samo još da Bajden potpiše PARA NEMA!

Autor:

Svet

15.11.2023

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnički dom američkog Kongresa je usvojio zakonski predlog za privremeno finansiranje vlade kako bi se izbeglo delimično zatvaranje u petak u ponoć. Ovaj predlog nije uključivao dodatnu pomoć za Izrael ili Ukrajinu, kako prenosi CNN, pozivajući se na izjavu zvaničnika Bele kuće.

ŠOK U KONGRESU, IZRAEL I UKRAJINA OSTAJU KRATKIH RUKAVA! Usvojen ZAKON, samo još da Bajden potpiše PARA NEMA!

Foto: Tanjug/AP

Trenutno, SAD nemaju nove finansijske resurse za dodatnu pomoć Ukrajini, a sredstva koja su prethodno dogovorena biće dovoljna samo za kratak vremenski period. Američki mediji izveštavaju da je vojna, ekonomska i humanitarna pomoć koju su SAD već pružile Kijevu premašila sto milijardi dolara.

Zakon je dobio široku podršku s obe strane političkog spektra, s 336 glasova za (209 demokrata i 127 republikanaca) i 95 protiv (93 republikanca i dvoje demokrata). Sada sledi rasprava u Senatu, gde su meru podržali lideri oba politička tabora. Konačno, zakon mora biti usvojen u oba doma Kongresa pre nego što ga predsednik Džozef Bajden potpiše.

Lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, izjavio je da je zadovoljan što je zakonski predlog dobio snažnu podršku s obostrane strane i najavio saradnju s republikanskim liderom Mičom Mekonelom kako bi se mera odobrila u Senatu što je pre moguće.

Ovaj potez dolazi nakon prethodnog neuspeha u izglasavanju finansiranja vlade, što je rezultiralo smenom predsednika Predstavničkog doma Kevina Mekartija. Novi republikanski predsednik Predstavničkog doma, Majk Džonson, uspeo je da usvoji zakonski predlog uz podršku demokrata, ističući ga kao "neophodan" kako bi postavio republikance u najbolju poziciju za zastupanje svojih konzervativnih prioriteta u narednoj godini. Džonson je predložio dvostruki, kritičari kažu bizaran, proces privremenog finansiranja određenih vladinih službi do 19. januara, a drugih do 2. februara.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading