SKUPŠTINSKA VEĆINA U CRNOJ GORI PREDALA PARLAMENTU PREDLOG REZOLUCIJE O JASENOVCU! Evo šta to tačno znači!

Autor:

Vesti

18.05.2024

07:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Logor Jasenovac je rasformiran 22. aprila 1945. godine.

SKUPŠTINSKA VEĆINA U CRNOJ GORI PREDALA PARLAMENTU PREDLOG REZOLUCIJE O JASENOVCU! Evo šta to tačno znači!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Skupštinska većina u Crnoj Gori predala je parlamentu Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu, a taj predlog potpisali su svi poslanici vladajućih partija, osim predstavnika albanskih partija.

U predlogu rezolucije se navodi da će Skupština Crne Gore proglasiti 22. april za Dan sećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obeležavati svake godine, s obzirom na to da će 2025. godine biti obeležena 80. godišnjica zločina nad Srbima, Jevrejima, Romima i drugim narodima u koncentracionom logoru u Jasenovcu od 1941. do 1945. godine.

Logor Jasenovac je rasformiran 22. aprila 1945. godine.

Ističe se da je Skupština Crne Gore vođena poveljom Ujedinjenih nacija, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, odlučila da posveti posebnu pažnju komemoraciji i osudi zločina počinjenih u logoru u Jasenovcu, svesna, kako se navodi, istorijske važnosti Jasenovca kao mesta gde su živote izgubili nevini ljudi, prenele su podgoričke Vijesti.

Naglašava se da su znanje i svest građana o masovnim stradanjima preduslov za borbu demokratskog sveta protiv totalitarnih ideja, progona na etničkoj ili verskoj osnovi, kao i kršenja ljudskih prava.

U Predlogu rezolucije se podseća da postoje nepobitni dokazi da su u koncentracionom logoru u Jasenovcu od 1941. do 1945. godine mučeni i ubijani Srbi, Jevreji, Romi, Hrvati kao i drugi narodi.

- Jedinstveni u osudi svih zločina na tlu naše države i bivše Jugoslavije, u izražavanju pijeteta prema svim žrtvama tih zločina, kao i u saosećanju sa patnjama njihovih porodica. Potvrđujući principijelan stav zasnovan na domaćem i međunarodnom pravu, da odgovornost može biti isključivo individualna, kao i da nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački. Snažno opredeljeni da učinimo sve kako se tragična stradanja ljudi etničkih, verskih i drugih grupa nikad i nigdje više ne bi ponovila - navodi se u Predlogu rezolucije.

Ističe se da Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma.

- Kroz usvajanje ove rezolucije Skupština Crne Gore obavezuje se da aktivno doprinosi očuvanju sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije - navodi se u predlogu.

Naglašava se da Skupština Crne Gore ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući i nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obeležavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti povodom sećanja na žrtve genocida u Jasenovcu.

Predstavnici skupštinske većine razgovarali su ranije danas o podnošenju tog predloga.
Prema saznanjima medija, deo učesnika je bio za to da taj dokument bude predložen što pre, dok je drugi deo ukazao da to treba da bude urađeno nakon što bude izvesno dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije u vezi sa pregovorima o pridruživanju u oblasti vladavine prava.

Rezoluciju o Jasenovcu najavio je nedavno predsednik Skupštine Andrija Mandić, a premijer Milojko Spajić je rekao da je spreman da se ta rezolucija podrži.

Na najavu Mandića da će Skupštini Crne Gore biti predložena rezolucija o genocidu u Jasenovcu, notom je reagovala Hrvatska upozorivši zvaničnu Podgoricu da bi usvajanje te rezolucije moglo da zaustavi njen evropski put i ugrozi bilateralne odnose dve države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak u Kotoru, na pitanje novinara o rezoluciji o Jasenovcu, rekao da mu se to čini "kao dobra ideja".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading