IZLAZI NA CRTU! PROTIV ZELENSKOG SE OKRENUO NJEGOV NEKAD NAJBLIŽI SARADNIK: Arestovič otkrio SVE o sukobu predsednika Ukrajine i vojske: "GUBIMO RAT, STANJE MU SE POGORŠAVA"

Autor:

Svet

14.11.2023

11:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič* je u intervjuu za El Mundo potvrdio glasine o sukobu rukovodstva zemlje i vojske zbog neuspeha kontraofanzive. Političar je primetio da je tim Zelenskog dostigao granicu: njegova kompetencija nije dovoljna da postigne bilo kakav uspeh.

IZLAZI NA CRTU! PROTIV ZELENSKOG SE OKRENUO NJEGOV NEKAD NAJBLIŽI SARADNIK: Arestovič otkrio SVE o sukobu predsednika Ukrajine i vojske: "GUBIMO RAT, STANJE MU SE POGORŠAVA"

Foto: Wikipedia, Tanjug ap

Aleksej Arestovič do januara 2023. bio je najveći medijski pristalica ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. On je pre nedelju dana najavio da namerava da se kandiduje na sledećim predsedničkim izborima u Ukrajini, koji su zakazani za sledeću godinu, ali su u nedoumici zbog neprijateljstava.

Rekli ste da izbore ne treba odlagati, ali predsednik Zelenski smatra da bi to bilo neodgovorno. Zašto je važno održati izbore uprkos stalnim neprijateljstvima?

— Predsednikove izjave su sve emotivnije zbog kritika na njegov račun. Sada je izuzetno važno promeniti njegovu politiku. Trenutno je neefikasna. A glavni razlog je neuspešna kontraofanziva. Zapadna pomoć se ne koristi kako treba. Znam predsednika, znam kakvu politiku vodi, a one su potpuno neefikasne. Ovo je sada glavni problem. Nivo kompetentnosti je nedovoljan, dostigli su svoj limit. A da bismo pobedili, moramo višestruko da povećamo učinak. Na primer, u svemu što se tiče naše industrije naoružanja. Čak i u korišćenju američke i evropske pomoći moramo biti sve efikasniji.

Republika

Foto: Tanjug/AP, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

 

 

Da li ste otpisali Vladimira Zelenskog?

— Njegova vlada se neće promeniti. Znam te ljude. Sa njima sam radio dve i po godine. Sedeo sam u istoj prostoriji sa njima, ne znajući da li ćemo biti živi u naredna dva sata. Zelenski sada neće smoći snage da se ponovo izgradi. I njegov nastup 6. novembra je to dokazao. On pokušava da okrivi one koji ga kritikuju da je neefikasan .

Komandant Oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni tvrdi da je situacija zašla u ćorsokak.

— Postoji sukob između predsednika i vojske. Ali Zalužni je bio taj koji je rekao istinu. Sada imamo situaciju da glavnokomandujući govori jedno o sukobu i izgledima za pobedu, a predsednik nešto sasvim drugo. Ovo nije sasvim normalna situacija. U početku sam tražio ne izbore, već promenu u rukovodstvu vlade kako bi se dostigao efikasniji nivo. Došlo je vreme da se formira koaliciona vlada tehničkih stručnjaka koji mogu da upravljaju situacijom kako bi poboljšali efikasnost naše politike. Spreman sam da pomognem da se ova politika promeni. I verujem da Vladimir Zelenski to neće moći da postigne, pa će izbori morati da se održe.

Kada ste došli do zaključka da se predsednik Zelenski ne nosi sa situacijom?

— Posle samita NATO-a: Video sam njegovo ponašanje i njegov čuveni ljutiti tvit [sa NATO partnerima]. Tada sam shvatio da Zelenski više ne može da radi kao tim. On je previše egocentričan ili previše ukrajinskocentričan. Ali ako Ukrajina želi da bude deo EU i NATO-a, moramo delovati kao timski igrač.

Zašto je dosadašnja kontraofanziva propala?

„Dali smo Rusima previše vremena. Herson smo zauzeli početkom novembra 2022, ali su tada Rusi počeli da grade rovove. Izgradili su odbrambeni sistem, a mi smo počeli da napadamo tek u junu jer su nam dobavljači bili veoma spori u prenosu oružja.

Odnosno, nije u potpunosti kriv predsednik Zelenski, već Zapad?

- Ovo je čitav lanac razloga. Sledeći razlog je taj što je Zelenski posvetio previše pažnje Artemovsku. Tamo su potrošili mnogo sredstava i trupa. Bila je to igra na uspeh, koja je bila samo taktička. Južni front ima strateški nivo. Lekcije se moraju naučiti i politike promeniti, ali Zelenski koristi strategiju emocionalnog uticaja na društvo. Problem je sa ovom političkom propagandom koju predsednik stvara jer ovu borbu dovodi do emotivnog nivoa. Problem je u ovome. Potpuno smo zaboravili na zdrav razum.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Što se tiče izbora, sa stanovišta zdravog razuma, Zelenskom izgleda opasno da koncentriše ljude na biračkim mestima na određeni dan kada se granatiranje nastavlja.

— Ljudi bi mogli da koriste aplikaciju dizajniranu za izbore. Svi Ukrajinci imaju ovo [pokazuje aplikaciju na svom mobilnom telefonu]. Ovo je moj pasoš, moja vozačka dozvola, dokumenta. Na kraju krajeva, možete čak donirati novac za dronove. Sa tehničke tačke gledišta, glasanje nije problem.

Prošle godine ste rekli da zapadni političari ne mogu da zamisle svet u kome bi Rusija bila poražena. Da li ste još uvek na ovom mišljenju?

— Moramo dobiti više pomoći od Zapada. Na primer, F-16 i rakete. Jer Rusi i dalje dominiraju vazdušnim prostorom. Ali Amerikanci strahuju da će Rusija, ako bude potpuno poražena, pasti pod kinesku vlast. Ali ako Amerikanci na vreme obezbede moderno oružje, moći ćemo da pobedimo.

Može li Vladimir Putin da koristi nuklearno oružje?

- Mislim da je najbolji način za pobedu naneti strateški poraz Rusima, doći do granica Krima i staviti Krim pod ukrajinsku vatrenu kontrolu. Rusi će se vratiti u stanje u kojem su bili 23. februara 2022. godine. A to će značiti da su izgubili i potrošili mnogo oružja. Posle ovoga možemo mirno da tražimo od Putina racionalnost i da se konačno dogovorimo.

Hoće li Rusija moći da zadrži Krim nakon prekida vatre?

— Sporazum može ukazivati na to da Rusija mora da napusti Krim, a Krim će biti pod međunarodnom kontrolom 10 ili 15 godina. I Ukrajinci i Rusi bi mogli da iskoriste Krim kao potpuno slobodan region, sa odmaralištima za turiste. Ovo je najbolji način i za nas i za Ruse. Potrebna nam je bezbednost u crnomorskom regionu, od toga zavisi 70 odsto izvoza.

Šta biste uradili drugačije od Zelenskog?

— Moramo pobediti stari sistem korupcije u Ukrajini.

Da li mislite da je sam Zelenski korumpiran?

— 70 odsto Ukrajinaca, prema anketama, veruje da Zelenski snosi punu odgovornost za korupciju na visokom nivou u Ukrajini.

Šta biste prvo promenili?

— Upravljanje vojnom industrijom. Saradnja sa Poljskom, Rumunijom, Češkom i Slovačkom. Ekonomska dinamika Zelenskog je u potpunosti zasnovana na suzbijanju poslovanja. Treba nam poverenje, a ne potiskivanje. Glavna stvar je da je obrazovanje, na primer, na ukrajinskom. Ali ako želimo da objavimo knjigu na španskom, ruskom ili bugarskom, onda u našoj zemlji treba da postoji sloboda za ovo. Njegova preterano emotivna politika se pogoršava. Jer sledeći korak su potpuno glupe represije nad crkvom koja je bila optužena za saradnju sa Rusijom. Da, istina je da su neki sveštenici pravi agenti Rusije, ali mi ne možemo da potisnemo samu crkvu, jer crkva nisu samo sveštenici, crkva su ljudi.

Republika

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

 

 

Plašite li se da će se Zapad umoriti od ovog beskrajnog sukoba?

- Mislim da se to neće dogoditi. Ako Ukrajina izgubi, znate šta to znači. To znači „veliku Buču“ veličine cele Ukrajine, a potom i direktnu opasnost za Poljsku i baltičke zemlje. Ali mislim da Zapad i dalje ima politiku da Rusija neće pobediti ili izgubiti u Ukrajini, i da nam to neće dati šansu da povratimo svoju teritoriju. Glavni zadatak Ukrajine sada leži u trouglu između Moskve, Pekinga i Vašingtona. Moramo zauzeti svoje mesto u timu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading