NE DONOSI VIŠE DOBRE PROCENE, IZGUBIĆEMO RAT: Insajderi o PROMENI ponašanja Zelenskog, na korak je od DEPRESIJE

Autor:

Svet

13.11.2023

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki zvaničnici ukrajinske vlade ali i vojske svesni su činjenice da gube rat, jer pre svega više ne dobijaju pomoć Zapada na koju su navikli. Zbog toga su verovatno svi osim Volodimira Zelenskog spremni da se sutra rat okonča

NE DONOSI VIŠE DOBRE PROCENE, IZGUBIĆEMO RAT: Insajderi o PROMENI ponašanja Zelenskog, na korak je od DEPRESIJE

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina posustaje na bojnom polju i sva je prilika da bi uskoro mogli da počnu pregovori o primirju sa Rusijom.

To je stav većine visokih funkcionera u vladi i vojsci Ukrajine, samo što to u šta oni veruju ne smeju da pričaju predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Zelenski je taj čija je “prva i poslednja”, međutim, sada je jasno kao dan da u svetlu zbivanja u Izraelu i Gazi nijedna svetska sila više ne obraća pažnju na Ukrajinu.

Da imaju tu mogućnost, verovatno bi svi redom povukli obećanja data Zelenskom o podršci i isporukama oružja, ali svakako da ne žele da u očima javnosti ispadaju slabašni i nedosledni u odnosu na Vladimira Putina.

List Tajm naširoko je pisao o poslednjim dešavanjima na ratnom frontu Ukrajine apostrofirajući tezu da se samo čeka Zelenski da prelomi i kaže “idemo za sto”, što se pak, teško može dogoditi uskoro.

Tajm opisuje kako nekoliko važnih ljudi u Kijevu, čak i onih bliskih Zelenskom, brine da ukrajinski predsednik više ne donosi zrele ili realne procene.

- Njegova uobičajena iskra optimizma, njegov smisao za humor, njegova sklonost da oživi sastanak u ratnoj sobi sa malo zezanja ili bezobrazne šale, ništa od toga nije preživelo drugu godinu sveopšteg rata. Sada ulazi, dobija izveštaje, izdaje naređenja i izlazi, kaže jedan dugogodišnji član njegovog tima. Drugi kaže da se Zelenski pre svega oseća izdanim od svojih zapadnih saveznika. Ostavili su ga bez sredstava da dobije rat, samo sa sredstvima da preživi. Ali njegova uverenja se nisu promenila. Uprkos neuspesima na bojnom polju on nema nameru da odustane od borbe ili da traži bilo kakav mir. Naprotiv, njegova vera u konačnu pobedu Ukrajine nad Rusijom postala je forma koja zabrinjava neke od njegovih savetnika - prenosi reči insajdera iz Kijeva magazin Tajm.

- Ima nerealne misli - frustrirano kaže jedan od njegovih najbližih saradnika.

- Nemamo više opcija. Mi ne pobeđujemo. Ali pokušajte da mu to kažete.

Ukrajinski predsednik, naime, ne želi ni da razmišlja o drugačijoj komunikaciji o strategiji i ratnim ciljevima, sve dok istraživanja javnog mnjenja govore da većina Ukrajinaca smatra da cilj rata mora biti pobeda, a ne gubitak dela teritorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading