PUTIN GUBI KONTROLU? Besne mase na Kavkazu ugrožavaju Rusiju!

Autor:

Svet

07.11.2023

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon Prigožinove pobune, situacija u Rusiji izmakla je kontroli. 29. oktobra, hiljade besnih muškaraca upale su na aerodrom u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana na severnom Kavkazu, potpuno izgubivši poverenje u Vladimira Putina

PUTIN GUBI KONTROLU? Besne mase na Kavkazu ugrožavaju Rusiju!

Foto: Tanjujg/ap

Ove demonstracije, koje su se proširile na druge gradove kao što su Hasavjurt, Karačajevo-Čerkezija i Naljčik, označile su ne samo gubitak poverenja u vlast, već i izbijanje antisemitskih i rasističkih ispada.

Policija nije reagovala na zahteve demonstranata koji su tražili Jevreje, optužujući ih za različite probleme u zemlji. Ova nekontrolisana situacija podseća na dešavanja nakon Prigožinove pobune. Putin, inače čvrst lider, delovao je nemoćno pred ogorčenim masama. Ovog puta, događaji su se odigrali na severnom Kavkazu, gde je Putin svojevremeno započeo svoj uspon na vlast nemilosrdnim vojnim akcijama.

Međutim, uzrok ovih nemira nije bio samo lokalne prirode. Nakon Putinovog neuspešnog pokušaja vojnog napada na Ukrajinu početkom 2022. godine, Rusija se suočila sa suštinskim promenama u svojoj spoljnoj i unutrašnjoj politici. Putin je nekada bio prvi lider koji je izrazio saučešće Americi nakon 11. septembra, ali sada je bio suzdržan u reakciji na sukobe između Hamasa i Izraela. Razlog leži u promenjenom pristupu Rusije arapsko-izraelskom sukobu i antisemitizmu.

Republika

Foto: printscreen/twitter.com

 

 

Rusija je sada odlučno osporila pravo Ukrajine na postojanje, delujući kao arbitar i naslednik sovjetske i carske imperije. Ova politika odražava se i u spoljnim naporima Kremlja da okupi zemlje protiv svetskog poretka, koristeći antiimperijalistički i antizapadnjački sentiment. Unutar zemlje, kritičare rata i liberalne ideje označava se kao nepatriotske, što je dovelo do pogoršanja domaćih odnosa.

Putinova vlada pokušala je otvoriti novi front u međunarodnim odnosima, pokušavajući izazvati krize oko Tajvana ili unutar SAD-a. Sada, s izbijanjem sukoba između Izraela i Hamasa, Moskva se nada da će Zapadu predložiti nagodbu: pomoći ćemo vam u Palestini, ako nam pomognete u Ukrajini. Ova taktika je postala očigledna kroz posetu delegacije Hamasa Moskvi 26. oktobra.

Međutim, unutrašnja situacija u Rusiji ograničava sposobnost lidera da iskoristi ove mogućnosti. Emocionalna degradacija i opsednutost osvetom su zarobile Kremlj, smanjujući njihovu sposobnost konstruktivne uloge na Bliskom istoku. Dok Putinova Rusija nastavlja svoju agresivnu geopolitičku igru, ignorišeći unutrašnje posledice, zemlja tone sve dublje u haos, dok Putin privremeno gubi kontrolu nad svojim liderstvom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading