PUTINOV FANTOM OBARA SVE ŠTO LETI: Ruska invazija na Ukrajinu dobila na zamahu s novim oružjem

Autor:

Vesti

02.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eksperimentalna verzija S-400 s raketama 40H6 za nedelju dana uništila 24 aviona, britanske rakete olujna senka i turske dronove bajraktar.

PUTINOV FANTOM OBARA SVE ŠTO LETI: Ruska invazija na Ukrajinu dobila na zamahu s novim oružjem

Foto: Tanjug/AP, Wikipedia

Vladimir Putin ima novo, čudovišno oružje kojim su za samo nedelju dana oborena 24 ukrajinska aviona mig-29, su-24 i su-25. Reč je o eksperimentalnoj raketi 40H6 PVO kompleksa S-400, nazvanoj fantom, koja obara ukrajinske avione praktično na poletanju 200 kilometara iza linije fronta.

ZAPAD ZAKASNIO

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Sergej Šojgu

Rezultat dejstva ovog sistema potvrdio je ministar odbrane Sergej Šojgu, a zahvaljujući tehnološkom napretku, više nisu opasne ni rakete olujna senka, koje su Velika Britanija i Francuska ustupile Ukrajini i to najmanje 800 komada. Poslednja dva dana Ukrajinci su ispalili salve od po osam ovih raketa na Krim, ali nijedna nije pogodila metu. Navodi se da su u poslednjem napadu oborene četiri rakete olujna senka, dok su tri prizemljene sredstvima radioelektronske borbe. Osma nije nađena i pretpostavlja se da je takođe skrenuta s putanje i da je pala u Azovsko more. Pritom je na pisti uništen ukrajinski avion u Mirgorodu, s kojeg su ispaljeni projektili. Ruski izvori navode da su rakete olujna senka bile osuđene na propast onog trenutka kada je pala prva bez većih oštećenja, pa su je stručnjaci proučili. Slično se dogodilo s turskim dronovima bajraktar, koji ponekad lete još samo u izviđačke misije.

Pojedini ukrajinski Telegram kanali navode da njihovi piloti odbijaju da lete posle masakra kolega. Međutim, drugi izvori tvrde da je ukrajinska komanda smanjila broj letova.

Načelnik ukrajinskog generalštaba Valerij Zalužni potvrdio je za američki Ekonomist da su Rusi poboljšali svoj PVO.

- Eksperimentalna verzija sistema S-400 ima domet do Dnjepropetrovska. Zapad nam isuviše sporo dostavlja oružje, zahvaljujući čemu Rusija uspeva blagovremeno da modernizuje svoje naoružanje - rekao je general Zalužni.

On je istakao da će novi S-400 učiniti manje korisnim avione F-16 koje Amerika namerava da preda Ukrajini naredne godine. Od ovih aviona se očekivalo da makar umanje nadmoć Rusije u vazduhu, što je bio jedan od ključnih razloga propasti ukrajinske ofanzive.

Vladalo je uverenje da će F-16 predstavljati opasnost makar za ruske helikoptere koji nemilice uništavaju zapadne tenkove, a sad postoji opasnost da neće moći ni da priđe frontu.

POVEĆAN DOMET

Najveći šok predstavlja domet raketa 40H6 jer se pretpostavlja da se one ispaljuju s bezbedne pozicije nekoliko stotina kilometara u dubini ruske teritorije. Teoretski, sistem S-400 imao je domet od 380 kilometara. Međutim, Andrej Jermak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog tvrdi da je domet S-400 povećan na od 400 do 600 kilometara. Osim toga, Jermak je objavio da su u ostacima rakete koja je oborila ukrajinski avion nađeni uvozni čipovi.

Od čudesnog do beskorisnog oružja

Turski dronovi bajraktar TB-2 stekli su poslednjih godina slavu na nekoliko ratišta, a sada ih je pukovnik ukrajinske vojne obaveštajne službe GUR Vladimir Valjuh nazvao beskorisnim.

- I dalje ih koristimo, ali u sasvim drugoj ulozi zbog povećane efikasnosti ruskih PVO i sistema za elektronsko ratovanje - rekao je Valjuh.
Turski proizvođač ranije je najavio da će u Ukrajini otvoriti fabriku za proizvodnju bajraktara. Generalni direktor Haluk Bajraktar, rekao da odsustvo video-snimaka bajraktara s ratišta ne znači da se oni ne koriste. On je istakao i da dron bajraktar mora da radi u veoma teškim uslovima.

A-50 OTKRIVA CILJEVE NA SVIM VISINAMA

Ukrajinski piloti dosad su prilazili na visinama ispod 1.000 metara da bi potom iskočili i ispalili rakete olujna senka. Međutim, oni to više ne mogu da rade jer su Rusi uspeli da ostvare sadejstvo PVO sistema S-400 s avionima A-50. Reč je o ruskoj verziji američkih avaksa, odnosno o transportnim avionima koji na leđima nose veliki radar i mogu da otkriju neprijateljske avione na izuzetno malim visinama. Rusi su na početku rata imali do četiri ovakva aviona, a zapadni izvori navode da ih je sada u operativnoj upotrebi 17, za šta su zaslužni inženjeri namenske industrije iz Voronježa i Nižnjeg Novgoroda.

Ni neptuni više nisu strašni

Rusi su, izgleda, potpuno uvezali svoj PVO sistem na Krimu, pošto su oborili i pet ukrajinskih protivbrodskih raketa neptun. Ove rakete lete iznad mora na visini od desetak metara, ali nisu stigle do brodova u Sevastopolju jer su ih oko 60 kilometara od grada oborili ruski avioni su-27. Istovremeno je mig-31 ruske crnomorske flote oborio dva ukrajinska aviona koji su ispalili ove rakete.

Berbokova za postupan prijem kandidata u EU

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Analena Berbok

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok predložila je na konferenciji o proširenju EU u Berlinu postupnu integraciju zemalja kandidata među kojima je i Srbija.

- Proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana, ali i Ukrajinu i Moldaviju, potrebno je zbog geostrateške situacije i politike predsednika Rusije Vladimira Putina - rekla je Berbokova i dodala da bi proširenjem EU postala još snažniji akter na svetskoj areni i povećala bezbednost.

Ona je predložila postupnu integraciju zemalja kandidata kojima bi s zatvaranjem novih poglavlja bio omogućen pristup radu Unije. Prema njenim rečima, vlada kancelara Olafa Šolca razmišlja i o nizu mera koje bi EU učinile delotvornijom u trenutku proširenja. Među njima je i ograničenje prava veta prilikom odlučivanja u pojedinim oblastima. Takođe i mogućnost uvođenja vrste glasanja u Savetu EU preko žutih i crvenih karata. Naime, žute bi izražavale nezadovoljstvo nekim delovima odluke, a crvene potpuno neslaganje. Berbokova je iznela i ideju o smanjenju broja članova Evropskog parlamenta i Evropske komisije. Pritom bi unutar komisije pojedini resori bili podeljeni na nekoliko zemalja članica.

- Evropska unija može biti snažniji akter jedino ako se prihvatimo onoga što odlažemo već duže vreme, a to je reforma načina na koji EU funkcioniše - rekla je Berbokova.

Ministarsku konferenciju na kojoj se raspravlja o osnaživanju struktura Evropske unije u svrhu priprema za nastavak procesa proširenja organizovala je Nemačka u saradnji s Španijom, koja trenutno predsedava EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading