KRVAVI POTPISI ISLAMSKE DRŽAVE: Terorističke grupe koje su sejale zlo i užas u Africi i širom SVETA

Autor:

Svet

05.11.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borba protiv ovih organizacija ponekad izgleda kao nemoguća misija - čim se eliminiše jedna, rađaju se dve nove

KRVAVI POTPISI ISLAMSKE DRŽAVE: Terorističke grupe koje su sejale zlo i užas u Africi i širom SVETA

Foto: Tanjug/AP

Rat u Iraku, otmice u Nigeriji, napadi u Somaliji - radikalne islamističke terorističke grupe, kao što su ISIS, Al Kaida, Boko Haram i El Šabab, predstavljaju ili su predstavljale pretnju u Africi i arapskom svetu. U ovom dodatku prenosimo jednu nemačku analizu o ovim organizacijama.


ISIS


Sunitska teroristička organizacija ISIS je relativno brzo ojačala i ceo region u jednom trenutku stavila pod kontrolu. Svoje ideološke zahteve je ISIS zacementirao u imenu: Islamska država u Iraku i velikoj Siriji. Cilj je velika "država božja", koja bi se prostirala na velikoj teritoriji - Sirije, delovima Iraka, Libana, Palestine i Jordana. Ova teroristička grupa se smatra radikalnijom od Al Kaide. ISIS se najvećim delom finansirao privatnim donacijama iz zalivskih država Katara i Saudijske Arabije. Jedan od izvora novca su bila i naftna polja na severu Sirije, kao i sistematska ucenjivanja. Stručnjaci procenjuju da je ISIS u svojim redovima imao oko 10.000 boraca. ISIS, kada je reč o novim borcima, profitirao je od sukoba sunitske manjine i šiitske većine u Iraku. Tome treba dodati i veliki broj međunarodnih verskih ratnika i konvertita.
Iako je ISIS u većoj meri uništen, procenjuje se da još deluje s ne tako malim potencijalima na delu sirijske teritorije.


BOKO HARAM


Naziv islamističke terorističke organizacije Boko Haram znači zapadno obrazovanje je greh. Pripadnici ove organizacije, pre svega, bore se na severu Nigerije, u kojem uglavnom žive muslimani. Želja im je uvođenje šerijata u celoj zemlji. Ova teroristička grupa je pažnju privukla raznim otmicama. Veliko siromaštvo i nezaposlenost na severu Nigerije vođama Boko Harama olakšava regrutovanje novih boraca. Nigerijske snage sigurnosti nisu dorasle dobro naoružanim teroristima. U napadima na vojsku i policiju, zgrade vlade, crkve i škole od 2003. poginulo je nekoliko hiljada ljudi. Samo u toku prva četiri meseca 2014. u napadima boraca Boko Harama ubijeno je najmanje 2.000 ljudi.


EL ŠABAB


Islamistička El Šabab milicija osnovana je u Somaliji u periodu između 2004. i 2006. Tada se zemlja već 15 godina nalazila u građanskom ratu. Ime El Šabab znači omladina. Ova grupa se bori za formiranje "države božje" na Rogu Afrike. Njena radikalno-islamistička ideologija ne poznaje državne granice. Pripadnici El Šababa sprovode napade na prostoru cele istočne Afrike, tako da su u septembru 2013. izvršili napad u glavnom gradu Kenije. U tom napadu je poginulo više od 60 ljudi. El Šabab kontroliše veliki deo centralne i južne Somalije. Vodeći članovi kažu da su, kada je reč o obuci boraca, sarađivali s Al Kaidom. El Šabab ima veze i s Boko Haramom.


AL KAIDA


Smatra se majkom globalnog džihada. Ime organizacije znači baza ili temelj. Al Kaida je bila pokretač napada u SAD 11. septembra 2001, kada je najspektakularnije i smrtonosnije bilo "zabadanje avionom u Kule bliznakinje u Njujorku". Cilj je formiranje "države božje", koja bi obuhvatala sve islamske države i područja. Nakon ubistva Osame bin Ladena Al Kaida je u dobroj meri izgubila na značaju, ali daleko od toga da ne predstavlja ozbiljnu pretnju. Trenutno je labava mreža uglavnom samostalnih ćelija u različitim zemljama.


NUSRA FRONT


Smatra se da je službeni ogranak Al Kaide. Naziv znači front za podršku sirijskog naroda. Među ciljevima se navodi formiranje islamističke države u Siriji i, na kraju, u svim zemljama koje leže uz obale istočnog Mediterana. Procenjuje se da ima između 5.000 i 7.000 članova. Uglavnom se prisutni na severu Sirije.


ANSAR ŠARIJA


Pripadnici islamskog prava je naziv organizacije iz Libije i Tunisa. Manjih grupa, kao što je Ansar Šarija, ima veliki broj u državama na Bliskom istoku i severu Afrike. Njihov cilj je uvođenje islamskog prava. Glavno uporište libijske Ansar Šarije je lučki grad Bengazi. Organizacija je odgovorna za napad na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra 2012, kada su poginule četiri osobe, među kojima i američki ambasador.

Siromašni delovi Afrike idealni su za regrutovanje novih boraca

Al Kaida izgubila na značaju, ali je i dalje opasna

Naziv Boko Haram znači zapadno obrazovanje je greh

 

Kako je ubijen Osama bin Laden

Osama bin Laden ubijen je 2. maja 2011. u mestu Abotabad u Pakistanu. Tu se helikopterom spustila specijalna jedinica američke mornarice. Ušli su u kompleks u kojem se skrivao Bin Laden (rođen 1957) s porodicom.
Vođa Al Kaide, za kojim je potraga intenzivirana nakon napada na SAD, ubijen je, potvrdio je kasnije DNK test. Agenti CIA mesto su nadzirali mesecima. Kompleks je srušen 2012.
Kompleks u kojem se Bin Laden skrivao najmanje pet godina bio je nedaleko od pakistanske vojne akademije, što je narušilo reputaciju zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading