KAD SE PORODILA, OKO BEBE SU SE U ČUDU OKUPILI LEKARI I BABICE Devojčica rođena sa ČUDOVIŠNIM deformitetom, ali Elena se nije pokolebala: "MOJE DETE MORA DA ŽIVI"(VIDEO)

Autor:

Svet

31.08.2023

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada je mlada majka odvedena kod bebe na intenzivnu negu, videla je sićušno biće, teško manje od kilogram i po, neobičnog „vanzemaljskog” lica. Darina nije imala donju vilicu. Umesto toga, ispod je visio istureni komad kosti.

KAD SE PORODILA, OKO BEBE SU SE U ČUDU OKUPILI LEKARI I BABICE Devojčica rođena sa ČUDOVIŠNIM deformitetom, ali Elena se nije pokolebala: "MOJE DETE MORA DA ŽIVI"(VIDEO)

Foto: Printscreen msk1.ru

Elena Špengler (43) iz Krasnojarske oblasti u Rusiji, na veoma teškom porođaju je rodila svoje dugoiščekivano četvrto dete. Nije mogla da zatrudni 19 godina, a onda se dogodilo čudo. Kada se beba rodila, porodilja je već gubila svest od umora. Beba je odmah oduzeta od majke, a iscrpljena Elena je samo primetila da su se oko tek rođenog deteta nagomilale babice i lekari. Elena se zabrinula i posumnjala da nešto nije u redu.

"Šta se tamo dešava? Zašto mi je ne pokažete?"

Republika

Foto: Printscreen msk1.ru

 

 

Kada je mlada majka odvedena kod bebe na intenzivnu negu, videla je sićušno biće, teško manje od kilogram i po, neobičnog „vanzemaljskog” lica. Darina nije imala donju vilicu. Umesto toga, ispod je visio istureni komad kosti.

Roditelji ipak nisu ni pomislila da napuste bolesno dete, iako su ih lekari direktno pitali šta će sa njom.

"I sam sam odrasla u velikoj porodici, bila sam najstarija. Uvek sam bila odgovorna za svoju mlađu braću i sestre. Nikad mi nije padalo na pamet da nekoga izdam ili napustim. Pitala sam muža, a i on je rekao da nećemo ostaviti ćerku. Iako tada nismo razumeli šta nas čeka. Ali jedno sam shvatila: ona je moje dete i potrebna sam joj. Podeliću njenu sudbinu. Na sreću, sve je dobro prošlo. Suprug i starija deca su me podržavali", kaže majka.

Porodica je živela u malom selu. Nije bilo novca za lečenje i rehabilitaciju, a dug je bio i put do kvalifikovane medicinske nege. Elena i Jurij odlučili su da se presele u drugu oblast. Pomoć države bila je minimalna, a početku nisu čak ni hteli da detetu priznaju invaliditet.

"Činilo se da nisu primetili njeno stanje! Nadali su se da neće preživeti, ali ja nisam od onih majki koje odustaju. Nakon što smo pisali ministarstvu, dobili smo prvu grupu invaliditeta“, kaže Elena.

 

Prvi ozbiljniji pregledi su pokazali da je beba imala osam mutacija. Istovremeno, osim kašnjenja u psihoverbalnom razvoju, Darina nema mentalnu retardaciju.

 

„Lekari ne mogu da utvrde uzrok mutacija. U San Francisku nam je ponuđena ultra-precizna genetska analiza. Ali nismo imali dovoljno novca da odemo tamo. A biomaterijal se trenutno ne može poslati u inostranstvo“, kaže Elena.

Dan za danom roditelji, starija braća i sestra borili su se za Darinin život. Uz kolosalne napore, dobila je na težini, lečeni su prehlade i otitis.

- Postavio sam sebi cilj: moje dete mora da živi. I otišao do ovog cilja, - kaže majka.

Darina sada ima deset godina. Suprotno prognozama i očekivanjima, živa je i veoma aktivna. Pomaže roditeljima po kući, voli da se oblači, ljulja na ljuljaškama i voli da ide u školu. Roditelji su bez oklevanja odlučili da je pošalju običnu opštu obrazovnu ustanovu.

"Nismo se ničega plašili. Darina je videla kako druga, zdrava deca idu u školu, i videli smo kako je želela ovu komunikaciju sa svojim vršnjacima. U školi je krenula kasnije, sa devet godina. Imala je toliko emocija! Dete je prosto oživelo. Počela je više da priča, pokazuje, vaja od plastelina. Pokušava da piše, ali zbog bolova u prstima nije dobra u tome", kaže majka. 

Republika

Foto: Printscreen msk1.ru

 

 

Izgled devojke se takođe menja. Špengleri su pronašli dobrotvore koji su platili nekoliko operacija lica. Na složene, visokotehnološke operacije usudili su se samo strani lekari. Darina je odvedena u Englesku. Tamo je devojčici vraćena donja vilica, a gornja usna „izrasla“. Koža je presađena zajedno sa venama kako bi se ukorenila i integrisala u rastuće telo deteta.

"U Rusiji nisu preduzimali takve operacije, jer je Dara imala veoma malu težinu. Očigledno su se plašili da neće preživeti anesteziju. Ali Britanci su se složili. A Dara se snašla, ima veoma jaku volju", ponosno kaže majka.

- Ranije se nije stidela, ali sada često postavlja pitanje, gledajući se u ogledalo: "Mama, kada?" Ona je u takvim godinama - ako neko kaže nešto pogrešno, odmah brizne u plač", brine Elena.

Pored nesavršenog izgleda, Darina mora da se nosi sa mnogo ozbiljnijim problemima. Zbog nepravilnog položaja ušiju i čestih upalq srednjeg uha, počela je da gubi sluh. Sada se sve manje može osloniti na pomoć filantropa. Ali porodica ne odustaje. Navikli su da se uprkos okolnostima bore za život, a ni ovoga puta neće odustati.

„Samo želim da prestane da je boli i da se oseća srećno. A sve ostalo možemo da podnesemo, jer smo zajedno i uvek podržavamo jedni druge", zaključuje Darinina majka.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading