Svete, spremi se za zastrašujuću TOPLOTNU KUPOLU! Na udaru će se naći čak 50 miliona ljudi, a evo o kakvom fenomenu je reč!

Autor:

Svet

11.07.2023

19:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reč je o meteorološkom fenomenu zbog kog letnji meseci u tom području imaju potencijal da postanu najgori zabeleženi do sada.

Svete, spremi se za zastrašujuću TOPLOTNU KUPOLU! Na udaru će se naći čak 50 miliona ljudi, a evo o kakvom fenomenu je reč!

Foto: Shutterstock

Sunce i Zemlja

Toplotni udar, sa temperaturama većim od 43 stepena Celzijusa, pogodio je jugozapadne delove Sjedinjenih Američkih Država, a meteorolozi upozoravaju kako najgore tek dolazi, jer se sprema meteorološki fenomen poznat kao toplotna kupola.

 

 

Iznad američkih pustinjskih saveznih država ovih će se dana nadviti tzv. toplotna kupola, koja će lokalizovati i zadržati visoki pritisak i još više temperature, i time u opasnost dovesti više od 50 miliona Amerikanaca tog područja.

Reč je o meteorološkom fenomenu zbog kog letnji meseci u tom području imaju potencijal da postanu najgori zabeleženi do sada.

- Najtopliji meseci u ovome području i inače jesu jun i jul, tako da ekstremne vrućine čiji smo svedoci same po sebi nisu neka novost. Ali ono što treba da nas zabrine jeste činjenica da se period zadržavanja toliko visokih temperatura iz godine u godinu sve više produžava. Ove godine mogli bismo da srušimo rekord iz 1974. godine, kada je toplotni udar trajao punih 18 dana - rekao je Gabrijel Lodžero, meteorolog iz Arizone.

Da situacija nije bezazlena upozoravaju i zdravstveni stručnjaci koji građane pozivaju na dodatan oprez i mere zaštite. Prema poslednjem izveštaju Odseka za javno zdravstvo okruga Marikopa u saveznoj državi Arizoni, 2022. je zabeleženo čak 425 smrtnih slučajeva čiji se uzrok vodi kao posledica ekstremne vrućine. To je porast od 25 odsto u odnosu na godinu ranije.

- Moramo postati svesni da je smrt od previsokih temperatura vodeći uzrok smrti od vremenskih uslova u SAD - upozorio je Ajzak Smit, meteorolog iz Arizone, dodajući da leta na američkom jugozapadu više nisu samo „uobičajeno vruća”, a osim ekstremnih vrućina, građanima sve češće prete i nestašice vode kombinovane s požarima, piše „Njujork tajms“.

(Republika/Informer)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading