VRUĆINA UBIJA, DOKAZANO: Otkriven šokantan broj žrtava ekstremnih temperatura u Evropi prošlog leta TOPLOTNI TALASI DONOSE SMRT!

Autor:

Svet

11.07.2023

11:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekstremni toplotni talasi doprineli su više od 60.000 života u Evropi 2022. godine – a taj je mnogo veći od prethodnih procena.

VRUĆINA UBIJA, DOKAZANO: Otkriven šokantan broj žrtava ekstremnih temperatura u Evropi prošlog leta TOPLOTNI TALASI DONOSE SMRT!

Foto: Shutterstock

Studija, koju je sproveo Institut za globalno zdravlje Barselone (ISGlobal) objavljena u časopisu Nature Medicine, procenjuje da je zapanjujuća 61.672 smrtna slučaja prouzrokovana ekstremnim vrućinama u Evropi između 30. maja i 4. septembra 2022.

Evropa je 2022. doživela svoje najtoplije leto u istoriji, obeleženo naletom užarenih toplotnih talasa, razornim sušama i besnim šumskim požarima, izazvanim klimatskim promenama.

Iako je bilo poznato da je prekomerna vrućina dovela do značajnog povećanja stope mortaliteta, tačan broj smrtnih slučajeva koji se direktno mogu pripisati vrućini ostao je neodređen.

Republika

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

 

 

U ranijem izveštaju, Svetska meteorološka organizacija (SMO), agencija Ujedinjenih nacija, procenila je da je broj smrtnih slučajeva u Evropi usled vrućina 15.700. Brojke iz izveštaja ISGlobal sada ukazuju da je broj četiri puta veći.

Da bi došao do ovih alarmantnih brojki, istraživački tim je prikupio podatke o temperaturi i mortalitetu od 2015. do 2022. za 823 regiona u 35 evropskih zemalja, što predstavlja ukupnu populaciju od više od 543 miliona ljudi. Ovi skupovi podataka su zatim korišćeni za razvoj modela za predviđanje mortaliteta koji se može pripisati temperaturi za svaki region i nedelju tokom letnjeg perioda.

Studija je takođe otkrila velike razlike u smrti od toplote na osnovu starosti i pola. Utvrđeno je da je više žena umrlo od toplotnih talasa nego muškaraca, pri čemu je smrtnost među ženama bila 63 posto veća u odnosu na muškarce.

Stope mortaliteta su takođe bile značajno veće među starijim starosnim grupama, sa 4.822 smrtna slučaja među osobama mlađim od 65 godina, 9.226 smrtnih slučajeva među onima od 65 do 79 godina i neverovatnih 36.848 smrtnih slučajeva među pojedincima starijim od 79 godina.

Evropa, koja već doživljava zagrevanje za 1stepen više od globalnog proseka, suočava se sa mračnom budućnošću ako se ne sprovedu efikasni odgovori, upozorava se u izveštaju.

Bez takvih mera, studija predviđa da će do 2030. godine kontinent biti svedok više od 68.000 prevremenih smrti svakog leta, broj koji će porasti na više od 94.000 do 2040. godine.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading