ON ŽELI DA SVRGNE PUTINA: Ko je ruski neonacista Denis sa dva prezimena koji predvodi upade sabotera iz Ukrajine u Rusiju i najavljuje NOVI NAPAD (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

25.05.2023

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Denis Kapustin, neonacista i komandant Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK) koji se zajedno sa legijom Sloboda Rusiji bori za svrgavanje sa vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina, najavio je nove diverzantske upade na teritoriju Ukrajine u zapadne oblasti Rusije.

ON ŽELI DA SVRGNE PUTINA: Ko je ruski neonacista Denis sa dva prezimena koji predvodi upade sabotera iz Ukrajine u Rusiju i najavljuje NOVI NAPAD (FOTO, VIDEO)

Foto: www.profimedia.rs, Tanjug/AP

U utorak je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ove oružane snage, koje je Moskva nazvala ukrajinskim nacionalističkim formacija, poražene nakon što su dan ranije izvršile upad oklopnim vozilima u oblasti ruskog grada Belgoroda.

Rusija tvrdi da je više od 70 terorista ubijeno, a da je od posledica delovanja ukrajinski diverzanata jedan civil poginuo, a 13 je ranjeno.

Foto: www.profimedia.rs

Denis Kapustin (Nikitin) sa pripadnicima Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK)

Kapustin je u sredu na brifingu za zapadne medije, održanom negde na teritoriji Ukrajine, poručio da su dva njegova borca samo "lakše ranjena", a da su ukupni gubici RDK i legije Sloboda Rusiji u ovoj akciji iznosili dvoje mrtvih i deset ranjenih.

- Mislim da ćete nas ponovo videti na toj strani granice (u Rusiji). Operacija se nastavlja - kazao je Kapustin, koji se novinarima predstavio kao "Vajt reks" (Beli kralj), što je naziv modne linije odeće za ruske ultranacionaliste koju je pokrenuo pre 15 godina.

Foto: www.profimedia.rs

Ruski dobrovoljački korpus

Za Kapustina i RDK šira javnost je prvi put čula početkom marta ove godine kada je Kremlj saopštio da se preduzimaju mere za uništavanje "ukrajinskih terorista" koji su organizovali napad u ruskoj Brjanskoj oblasti na granici s Ukrajinom.

Tada su se pojavile i tvrdnje iz Kijeva da je Rusija inscenirala incident, ali da su protiv Putina počeli da deluju domaći partizani.

Foto: www.profimedia.rs

Obeležje Ruskog dobrovoljačkog korpusa

Prema podacima ruskih medija Kapustin, koji je poznat i kao Denis Nikitin, ima izmedu 36 i 39 godina i rođen je u Rusiji. Njegova porodica se 2001. preselila u nemački grad Keln koristeći pravila koja su Jevrejima omogućavala da se nastane u toj zemlji.

Tu se Denis zainteresovao za borilačke veštine, a sa 22 godine povezao se sa lokalnim grupama fudbalskih navijača, postao skinhed i učestvovao u uličnim tucama. Kasnije je napustio porodicu i vratio se u Rusiju, gde je postao član grupe navijača CSKA Moskve.

Foto: www.profimedia.rs

Obeležje legije Sloboda Rusiji

- Ja ne volim fudbal, volim da se bijem - rekao je on 2017. u intervjuu za ukrajinski navijački internet portal "Trabl mejkers" i opisao svoje poglede na svet kao "supremaciju bele rase u odnosu na ostale vrste majmuna".

On je 2008. osnovao sopstveni brend odece "Vajt reks". Proizvodi su sadržali nacističke simbole i pre svega su bili namenjeni za fudbalske huligane. Glavni element na svim komadima odece bilo je crno sunce, simbol koji neonacisti često koriste.

Foto: www.profimedia.rs

Denis Kapustin (Nikitin) i pripadnik RDK tokom upada u Brjansku oblast u martu 2023.

Vremenom se upustio i u druge poslovne poduhvate, pa je 2011. počeo da organizuje MMA takmičenja u Rusiji na koje je primao samo pripadnike bele rase. Tenzije izmedu ruskih vlasti i navijača porasle su pred početak Svetskog prvenstva fudbalu 2018, koje se održavalo u Rusiji. On je tako 2017. postao "persona non grata" kako u Rusiji, tako i u ostatku Evrope i preselio se u Ukrajinu.

Nakon ruske agresije na tu zemlju u februaru 2022. Nikitin je ponovo isplivao na površinu, ovog puta na celu RDK, a govoreci o svojoj motivaciji da se bori protiv Putina, on je rekao da "ukoliko Rusija bude svedena samo na Moskvu, Moskovsku oblast, ili evropski deo Rusije, meni je kao nacionalisti to okej".

- Tu se slažem sa ukrajinskim nacionalistima - poručio je ruski neonacista.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading