BIĆE IH IZMEĐU JEDAN I 101: Zelenski uveren da će od Bajdena dobiti borbene avione F-16, samo ne zna koliko (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

21.05.2023

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveren je da će njegova zemlja dobiti američke borbene avione F-16, ali je priznao da ne zna koliko će tih letelica stići Kijevu.

BIĆE IH IZMEĐU JEDAN I 101: Zelenski uveren da će od Bajdena dobiti borbene avione F-16, samo ne zna koliko (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Zelenski je nakon sastanka s američkim predsednikom Džoom Bajdenom na marginama samita G7 u japanskom gradu Hirošimi i radne sednice G7 kojoj su prisustvovali i Ukrajina i zemlje partneri, za BBC kazao da će ukrajinskoj vojsci "svi" prisutni na skupu u Japanu isporučiti oružje "visokog kvaliteta".

Na pitanje o F-16, čiju je isporuku Ukrajini iz drugih zemalja koje ih poseduju odobrio lično Bajden, Zelenski je odgovorio da je siguran da će ih kijev dobiti.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i američki predsednik Džo Bajden

- Ne mogu da vam kažem koliko će ih biti, to nije neka tajna, mi to stvarno ne znamo - kazao je Zelenski.

Bajden je na konferenciji za medije na kraju samita G7 izjavio da je od Zelenskog dobio "izričito uveravanje" da ukrajinska vojska avione F-16 koje će joj obezbediti Zapad neće koristiti za napade na geografsku teritoriju Rusije.

Američki predsednik je prilikom sastanka sa Zelenskim najavio novi paket vojne pomoći vredan 375 miliona dolara, koji uključuje municiju, artiljeriju i vozila.

Bajden je izrazio podršku "pravednom miru" u Ukrajini i rekao da se o teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje "ne može pregovarati".

Predsednik Amerike i drugi visoki zvaničnici Bele kuće potvrdili su u petak liderima G7 da Vašington podržava zajedničke savezničke programe obuke za ukrajinske pilote na avionima F-16.

Foto: Tanjug/AP

Američki borbeni avion F-16

Navodi se da je pitanje obuke ukrajinskih pilota i isporuka aviona F-16 zvaničnom Kijevu delikatan izazov za zemlje G7 koje od početka sukoba pomažu Ukrajini, vodeći računa da se ruski predsednik Vladimir Putin preterano ne isprovocira.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Aleksandar Gruško, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, izjavio je u subotu da se zapadne zemlje izlažu "kolosalnom riziku" ukoliko Ukrajini budu isporučile američke borbene avione F-16.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading