OVOG ČOVEKA ŠALJE PAPA FRANJA: Vatikan izabrao kardinala koji treba da POMIRI Putina i Zelenskog, on je već ZAUSTAVIO JEDAN RAT (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

21.05.2023

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Papa Franja je imenovao kardinala Matea Zupija, šefa italijanske biskupske konferencije i nadbiskupa Bolonje, da predvodi mirovnu misiju čiji je cilj da pomogne okončanju rata u Ukrajini.

OVOG ČOVEKA ŠALJE PAPA FRANJA: Vatikan izabrao kardinala koji treba da POMIRI Putina i Zelenskog, on je već ZAUSTAVIO JEDAN RAT (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Svetski mediji preneli su navode neimenovanog diplomatskog izvora iz Vatikana koji je rekao je da će Zupi pokušati da se sastane odvojeno s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: Tanjug/AP

Kardinal Mateo Zupi

Kardinal Zupi je ranije radio u Zajednici Sveti Egidio, katoličkom udruženju za koje se na internetu navodi da je posvećeno zbližavanju hrišćanskih crkava i rešavanju sukoba.

Novoizabrani papin izaslanik za rešavanje rata u Ukrajini bio je među četiri posrednika koji su nakon dve godine pregovora u Rimu 1992. izdejstvovali okončanje građanskog rata u Mozambiku.

Zbog tih zasluga Zupi je proglašen za počasnog građanina u toj afričkoj zemlji.

Zupi je godinu dana kasnije posredovao i u Turskoj u pokušaju oslobađanja italijanskih turista koje su oteli kurdski pobunjenici.

Foto: Tanjug/AP

Kardinal Mateo Zupi i papa Franja

Papa je u obraćanju vernicima na Trgu Svetog Petra, nakon molitve Regina Caeli (Kraljice neba), uputio molbu prisutnim da se "ne navikavaju na rat".

- Trebalo bi nastavimo da podržavamo ratom razoreni narod Ukrajine - poručio je papa.

On je takođe pozvao i zaraćene stranu u Sudanu da odlože oružje, izražavajući žaljenje zbog nasilja koje više od mesec dana traje u toj afričkoj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading