PRIGOŽIN NAJAVIO REVOLUCIJU U RUSIJI! Šok tvrdnje šefa Vagnera: Optužio Putina da je ukrajinsku vojsku učinio jednom od najjačih na svetu! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

24.05.2023

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne plaćeničke kompanije "Vagner grupe" i oligarh koji je karijeru gradio na vezama sa Kremljom, optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da ratom koji je poveo u Ukrajini ne samo da nije uspeo da je denacifikuje Ukrajinu, već je od nje napravi naciiju sa jednom od najsnažnijih vojski na svetu.

PRIGOŽIN NAJAVIO REVOLUCIJU U RUSIJI! Šok tvrdnje šefa Vagnera: Optužio Putina da je ukrajinsku vojsku učinio jednom od najjačih na svetu! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin i Vladimir Putin

- Počeli smo rat da bismo denacifikovali Ukrajinu. Umesto toga, napravili smo naciju koja je poznata u celom svetu, dakle legitimizovali smo Ukrajinu - rekao je Prigožin u dosad najtežom kritici na račun načina na koji Putin vodi rat u Ukrajini.

Prigožin je u intervjuu prokremaljskom blogeru Konstantinu Dolgovu, objavljenom na svom Telegram kanalu, naglasio da je Rusija postigla suprotan efekat od demilitarizacije Ukrajine, što je bio jedan od ratnih ciljeva koje je proklamovao Putin.

- Ukrajina je na početku rata imala oko 500 funkcionalnih tenkova, a sada raspolaže s 5.000 tenkova. Ako je tada bilo u stanju da ratuje oko 20.000 Ukrajinaca, sada imaju 400.000 iskusnih boraca. Kako smo mi to demilitarizovali Ukrajinu? Mi smo, Bog zna kako, uradili spurotno. Ukrajinska vojska je danas jedna od najsnažnijih u svetu - rekao je šef vagnerovaca.

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin s vagnerovcima u Bahmutu

Prigožin je pohvalio ukrajinsku vojsku i rekao da je odlikuje visok nivo organizacije i obučenosti, kao i da raspolaže s raznim oružjem.

- Šta više, oni rade s različitim sistemima, sovjetskim i NATO i to podjednako uspešno. Ukrajinci ratuju da postignu zajednički primarni cilj, kao mi nekada u Drugom svetskom ratu. Pritom to rade vrlo umešno, čak na tehnološkom nivou - naveo je Prigožin.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici

On je upozorio da se ruska elita mora ozbiljno posvetiti ratu u Ukrajini ili bi se mogla suociti s revolucijom.

- Najverovatnije ovaj scenario neće biti dobar za Rusiju, pa se moramo pripremiti za naporan rat. U takvom smo stanju da bismo jeb*no mogli izgubiti Rusiju, to je glavni problem... Moramo da uvedemo vanredno stanje - kazao je Prigožin.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

On je dodao da je ruska elita zaštitila je sopstvenu decu od ratovanja, dok su deca običnih Rusa ginula na frontu, što je situacija za koju kaže da bi mogla da izazove previranja u zemlji.

- Ako obični Rusi nastave da vraćaju svoju decu u mrtvačkim sanducima, dok se deca elite sunčaju u inostranstvu, Rusija će se suočiti s previranjima poput revolucija iz 1917. koje su dovele do građanskog rata - rekao je šef ruskih plaćenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading