ŠOKANTAN SAVET KISINDŽERA PUTINU: Pusti Ukrajinu da uđe u NATO, bićeš i ti sam bezbedniji, neće moći da te napadnu kada žele (FOTO)

Autor:

Svet

18.05.2023

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Henri Kisindžer, nekadašnji američki državni sekretar i jedan od najuticajnijih svetskih diplomata u poslednjih pola veka, promenio je mišljenje oko ulaska Ukrajine u NATO i uputio šokantan savet ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

ŠOKANTAN SAVET KISINDŽERA PUTINU: Pusti Ukrajinu da uđe u NATO, bićeš i ti sam bezbedniji, neće moći da te napadnu kada žele (FOTO)

Foto: PRofimedia, Tanjug/AP

Magazin Ekonomist uradio je intervju sa Kisindžerom, koji krajem maja treba da proslavi stoti rođendan.

U ovom intervjuu legendarni šef Stejt departmenta u predsedničkim administracijama Ričarda Niksona i Džeralda Forda koji se od početka ruske agresije na Ukrajinu protivio ukrajinskom pristupanju NATO, sada je kazao je da je za bezbednost Evrope bolje da se Kijevu omogući prijem u Alijansu, pošto ona teritorijalne zahteve ne bi mogla da sprovodi na nacionalnom nivou, već bi bila pod kontrolom saveznika.

Foto: www.profimedia.rs

Henri Kisindžer, nekadašnji šef Stejt departmenta, krajem maja treba da proslavi 100. rođendan

- Ono što Evropljani sada govore je, po mom mišljenju, izuzetno opasno. Zato što Evropljani kažu: Ne želimo ih u NATO, jer su previše riskantni. Ali zato ćemo ih naoružati do zuba i dati im najnaprednije moguće oružje - rekao je Kisindžer.

On je rekao da je rat u Ukrajini bio katastrofalna greška ruskog predsednika Vladimira Putina, ali da i Zapad nije bez krivice za to.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

- Da sam ja pričao s Putinom, rekao bih mu da je i on sam bezbedniji ako Ukrajina uđe u NATO - poručio je Kisindžer.

On je ocenio da su "pravi pregovori" između Ukrajine i Rusije mogući pre kraja godine, kao i da će to omogućiti Kina. Kisindžer je pohvalio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog kao "izuzetnog lidera" zato što je prihvatio kineske diplomatske napore za mir u Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici na položaju kod Bahmuta

Republika je ranije objavila da je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, rekao je Liju Huiju, specijalnom izaslaniku kineskog predsednika Sija Đinpinga koji je boravio u Kijevu, da Ukrajina ne bi prihvatila mirovne predloge za okončanje rata sa Rusijom koji bi uključivali gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ljupče

18.05.2023 12:55

Šta starost mozga čini. Ludilo.

Goran Bojanović

18.05.2023 17:27

Vratite Ukrajinu Rusiji, a mi Risi ćemo da podginemo tzv Kineski zid prema tzv Evropi -odgovara Putin.