PUTINU PONESTAJE PARA: Budžetski deficit Rusije već PROBIO planirani godišnji nivo, PREPOLOVLJENI prihodi od nafte i gasa, nada u ulaganja iz Kine i DIGITALNU RUBLJU (FOTO)

Autor:

Svet

17.05.2023

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo finansija Rusije objavilo je podatke za prvi četvoromesečni period 2023. koji pokazuju da je ruski budžetski deficit već probio nivo koji je Moskva očekivala da će biti dotignut tek na kraju ove godine.

PUTINU PONESTAJE PARA: Budžetski deficit Rusije već PROBIO planirani godišnji nivo, PREPOLOVLJENI prihodi od nafte i gasa, nada u ulaganja iz Kine i DIGITALNU RUBLJU (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, Google Maps, Shutterstock

Moskou tajms navodi da su na ovako visok budžetski deficit u prva četiri meseca uticali troškovi rata u Ukrajini i pad prihoda od energenata, na koje je ruski predsednik Vladimir Putin u prethodne dve decenije mogao uvek sigurno da računa.

Iznos budžetskog deficita u periodu od januara do aprila 2023. porastao je 3,42 biliona rubalja (45 milijardi dolara).

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

U poređenju s istim periodom 2022. prihodi Rusije su opali za 22 odsto, a rashodi se uvećali za 26 odsto. Moskva je predviđala da će budžetski deficit u celoj 2023. dostići nivo od 2,9 biliona rubalja (43 milijarde dolara), što je već sada probijeno.

Ministarstvo finansija Rusije je prošle godine prestalo s objavljivanje mesečnih podataka o budžetu, ali je Rojters izračunao da je u aprilu 2022, dakle nešto više od mesec dana od početka agresije na Ukrajinu, budžetski deficit Rusije bio oko bilion rubalja (13 milijardi dolara), što je tri puta manje nego sada.

Foto: Tanjug/AP

Kurs američkog dolara prema ruskoj rublji u aprilu 2023.

Podaci za period od januara do aprila 2023. pokazuju da su ruski prihodi od nafte i gasa opali 52 odsto na 2,3 biliona rubalja (30  milijardi dolara). Ostali prihodi su se u istom periodu uvećali za pet odsto na 5,5 biliona rubalja (72 milijardi dolara).

U 2022. ukupni budžetski deficit Rusije iznosio je 3,3 biliona rubalja (47 milijardi dolara) ili 2,3 odsto ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je drugi najveći deficit u savremenoj istoriji ove zemlje. Gore je bilo samo 2020. na vrhuncu pandemije koronavirusa.

Foto: Tanjug/AP

Anatolij Aksakov, predsedavajući komiteta za finansijsko tržište Državne dume Rusije

Anatolij Aksakov, predsedavajući komiteta za finansijsko tržište Državne dume, kazao je da će Rusija biti prinuđena da smanji domaće investicije zbog budžetskog deficita. On je dodao da treba razvijati sposobnosti privatnih investitora kako bi mogli da privuku novac iz Azije, što se očigledno odnosilo na Kinu i njenog predsednika Sija Đinpinga.

Po Aksakovu, ruski privatni investitori treba da privuku novac i iz Evrope i Amerike i to na zaobilazne načine, kako je rekao, misleći na izbegavanje zapadnih sankcija uvedenih protiv Moskve zbog napada na Ukrajinu. Aksakov je dodao da polaže velike nade u digitalna finansijska sredstva kao što je digitalna rublja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading