ISTINA O RUSKOM POGAĐANJU PATRIOTA: Da li je uništen ponos američke protivvazdušne odbrane? U Beloj kući kažu da treba pitati Kijev (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

17.05.2023

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki sistem protivvazdušne odbrane (PVO) Patriot, koji je Vašington dao ukrajinskoj vojsci, jeste oštećen, ali nije uništen u baražnom napadu ruskih raketa na Kijev i okolinu.

ISTINA O RUSKOM POGAĐANJU PATRIOTA: Da li je uništen ponos američke protivvazdušne odbrane? U Beloj kući kažu da treba pitati Kijev (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, Youtube- Suchomimus

To je za CNN izjavio neimenovani američki zvaničnik, koji je dodao da "SAD i dalje vrše procenu stepena oštećenje ovog sistema".

- Od te procene će zavisiti da li je potrebno da se taj PVO sistem u potpunosti povuče nazad ili da fa ukrajinske snage jednostavno poprave na licu mesta - naveo je američkoj televiziji izvor iz administracije predsednika Džoa Bajdena.

CNN navodi da ih je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za komentar o ruskom pogađanju Patriota uputio na ukrajinsku vladu.

Rojters je preneo navode dvojice neimenovanih američkih zvaničnika da Vašington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravku tog PVO sistema, kao i da u ovom trenutku ne izgleda da će ponos Pentagona morati da bude uklonjen iz Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Američki PVO sistem Patriot u akciji

Ruski udar na Patriot desio se nedelju dana nakon što je ovaj PVO sistem oborio hipersoničnu balističku raketu Kinžal koju su na ukrajinske ciljeve lansirale trupe pod komandom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je američki Patriot uništen upravo raketom Kinžal, tokom noćnog napada na Kijev u kojem u roku od dva sata ispaljeno 18 projektila.

Foto: Tanjug/AP

Zgrada Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu

Ukrajinski zvaničnici su naveli da su PVO sistemi koji štite prestonicu oborili sve projektile, uključujući šest raketa Kinžal, što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu demantovao.

Foto: Tanjug/AP

Ruski borbeni avion MiG-31K nosi hipersoničnu balističku raketu Kinžal

Rojters podseća da je Patriot jedan u nizu modernih PVO sistema koje je Zapad isporučio Ukrajini, kako bi ona zaštitila infrastrukturu i elektroenergetske objekte od ruske agresije.

Patriot je napredni američki PVO sistem koji je podjednako efikasan protiv aviona, krstarećih i balističkih projektila. U okviru tog sistema nalaze se lanseri, radar i druga pomoćna vozila.

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajinska vojska: Nemoguće uništiti Patriot jednim udarom Kinžala

Jurij Ignat, portparol vazduhoplovnih snaga ukrajinske vojske, izjavio je da je nemoguće uništiti američki PVO sistem Patriot jednim udarom ruske hipersonične balističke rakete Kinžal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
ISTINA

17.05.2023 12:25

I tako. SRBIJA 1999TE OBORILA PONOS AMERIKE F117, I BOMBARDER OD 4 MILIJARDE DOLARA😂😂😂😜A RUSI IM SJ***ŠE PATRIOT😂😂😂😂😜 ETO TOLIKO O AMERIČKOM OKUPATORSKOM NAORUŽANJU.🤔🤔🤔😂😂😂😂😂😂😂😜

Nikolina

06.06.2023 21:18

Nismo mi njima unistili F 117 A i B 2 mi smo njih samo ostetili