UMRO ČOVEK KOJI JE UHVATIO ČE GEVARU: Bolivijski general uz pomoć CIA u džungli zarobio HEROJA kubanske revolucije (FOTO)

Autor:

Svet

08.05.2023

12:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bolivijski general Geri Prado Salmon, koji je 1967. postao poznat širom sveta kada je zarobio heroja kubanske revolucije Ernesta Če Gevaru i tada postao nacionalni heroj, preminuo je u 84. godini u gradu Santa Kruz de la Sijera.

UMRO ČOVEK KOJI JE UHVATIO ČE GEVARU: Bolivijski general uz pomoć CIA u džungli zarobio HEROJA kubanske revolucije (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs

U vreme kada je Bolivija imala desničarsku vojnu vladu 1967.

Prado je u džungli na jugu Bolivije predvodio vojnu operaciju i uz pomoć agenata američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) porazio komunističke pobunjenike koje je predvodio Če Gevara.

Foto: https://www.profimedia.rs/

Bolivijski general Geri Prado Salmon

Prado je kasnije postao političar i pisac.

Če Gevara je napustio Kubu 1959, nakon trijumfa tamošnje revolucije pod vođstvom Fidela Kastra, pošto je želeo da osnuje i predvodi levičarske gerilske pokrete u drugim zemljama.

Foto: Tanjug/AP

Ernesto Če Gevara

U Boliviji je uhvaćen 8. oktobra 1967, a po naređenju tamošnje vlasti pogubljen je dan kasnije.

Bolivijski vojnik Mario Teran dobrovoljno se prijavio da puca u Če Gevaru kako bi osvetio trojicu drugova koje su nekoliko dana ranije ubili levičarski gerilci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gavrilo

08.05.2023 23:51

Pukovnik Andija Selić iz Crne Gore direktno učestvovao u hapšenju i likvidaciji.