U MAJU JE KRAJ! UKRAJINA IMA PVO ZA JOŠ 2-3 NALETA RUSKIH RAKETA: Pentagon je savetuje da ne ruši dronove, već samo avione (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

11.04.2023

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dokumenti koji su procureli iz Pentagona ukazuju da Ukrajina već u maju može da ostane protivvazdušne odbrane (PVO) ukoliko zalihe projektila koji se koriste za odbranu od ruske agresije ne budu hitno popunjeni.

U MAJU JE KRAJ! UKRAJINA IMA PVO ZA JOŠ 2-3 NALETA RUSKIH RAKETA: Pentagon je savetuje da ne ruši dronove, već samo avione (FOTO, VIDEO)

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Vašington post prenosi da se to vidi iz američkih vojnih i obaveštajnih dokumenata koji su se pojavili na društvenim mrežama.

Foto: Tanjug/AP

Konstantjinivka

Navodi se da je kritično ugrožena zaštita osetljivih lokacija, vojnog osoblja i opreme, kao i civila.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinac ranjen u ruskom napadu na Slovjansk

U jednom od dokumenata datiranog sa kraja februara nalazi se procena situacije na ukrajinskom ratištu koju je dao Združeni generalštab američke vojske.

Foto: Tanjug/AP

Stambena zgrada pogođena u ruskom napadu na ukrajinski grad Avdijivka

Tu piše da će sposobnost Ukrajine da obezbedi protivvazdušnu odbranu srednjeg dometa biti "u potpunosti redukovana do 23. maja".

Foto: pixabay.com

Dokumenti procureli iz Pentagona

U tom dokumentu se procenuje da će Ukrajina moći da izdrži još samo dva ili tri talasa napada ruskih raketa i dronova.

 

Jedan od procurelih grafikona pokazuje dinamiku po kojoj ukrajinska vojska troši PVO projektile i precizno navodi kada će presahnuti rezerve određenog tipa tog naoružanja.

 

Republika

Foto: www.profimedia.rs

PVO sistem SA-11 (Buk)

Navodi se da PVO sistemi (Buk) neće moći da se koriste posle 13. aprila, a američki NASAMS će postati neupotrebljiv do 15. aprila.

Foto: www.profimedia.rs

Raketni sistem NASAMS

U drugom grafikonu se ukrajinskim braniocima savetuje da odrede prioritete tako što će gađati samo ruske borbene avione i helikoptere, a uzdržavati se od obaranja manjih pretnji kao što su dronovi.

Foto: www.profimedia.rs

Borbeni avioni F-16

Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, uputio je poziv stranim pilotima i specijalistima koji su "voljni i sposobni" da koriste i servisiraju američke borbene avione F-16 da se pridruže u odbrani Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading