I TRAMPOVI MRZITELJI MISLE DA JE SLUČAJ SLAB: Kritikuju tužioca Brega, veruju da će presuda protiv bivšeg predsednika SAD biti oslobađajuća

Autor:

Svet

05.04.2023

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica dugogodišnjih neprijatelja republikanske stranke bivšeg predsednika Donalda Trampa osudila su u utorak slučaj okružnog tužioca Menhetna Alvina Brega protiv 45. predsednika, nazvavši optužbe „preteranim” i „slabim”.

I TRAMPOVI MRZITELJI MISLE DA JE SLUČAJ SLAB: Kritikuju tužioca Brega, veruju da će presuda protiv bivšeg predsednika SAD biti oslobađajuća

Foto: shutterstock

Džon Bolton, Trampov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, rekao je na CNN da je izuzetno uznemiren zbog neadekvatne optužnice kao neko ko izrazito ne želi da Donald Tramp dobije republikansku predsedničku nominaciju.

- Mislim da je ovo čak slabije nego što sam se plašio da će biti i da je lako podložno odbacivanju ili brzoj oslobađajućoj presudi za Trampa - rekao je Bolton.

Foto: shutterstock

Džon Bolton

Tramp se u utorak izjasnio da nije kriv za 34 krivična dela falsifikovanja dokumenata.

Optužbe proizilaze iz skrivenih isplata novca dvema ženama — porno zvezdi Stormi Denijels i bivšoj Plejboj manekenki Karen Mekdugal — sa namerom da se uoči predsedničkih izbora 2016. zataškaju navodni susretima koje su imale sa Trampom, piše NY post.

Bolton, koji je rekao da razmišlja o predsedničkoj kandidaturi 2024, tvrdi da „nema osnova u statutarnom jeziku da se kaže da Trampovo ponašanje predstavlja ili doprinos ili trošak prema saveznom zakonu“.

- Ako možete da tumačite statut da pokrije ovo ponašanje, onda mislim da krši Prvi amandman - dodao je bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama.

Foto: Tanjug-AP

Donald Tramp

U međuvremenu, senator Mit Romni — Trampov protivnik još od uspešne predsedničke kampanje tog mogula za nekretnine 2016 — izdao je saopštenje u kome se kaže:

- Verujem da karakter i ponašanje predsednika Trampa čine nepodobnim za funkciju. I pored toga, verujem da se njujorški tužilac potrudio da dođe do krivičnih optužbi za krivična dela kako bi se uklopio u političku agendu.

POLITIZACIJA OPTUŽBI


U međuvremenu, senator Mit Romni — Trampov protivnik još od uspešne predsedničke kampanje tog mogula za nekretnine 2016 — izdao je saopštenje u kome se kaže:

- Verujem da karakter i ponašanje predsednika Trampa čine nepodobnim za funkciju. I pored toga, verujem da se njujorški tužilac potrudio da dođe do krivičnih optužbi za krivična dela kako bi se uklopio u političku agendu. Niko nije iznad zakona, pa ni bivši predsednici, ali svi imaju pravo na jednak tretman po zakonu. Prekoračenje tužioca postavlja opasan presedan za kriminalizaciju političkih protivnika i šteti veri javnosti u naš pravosudni sistem.

Foto: shutterstock

Mit Romni

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti, koji je prošle nedelje obećao da će pozvati na odgovornost tužioca Brega „i njegovu neviđenu zloupotrebu ovlašćenja“, na sličan način je u utorak tvitovao da će „politizovane optužbe“ protiv Trampa biti ispitane od strane Kongresa, piše NY post.

- Alvin Brag pokušava da se umeša u naš demokratski proces pozivajući se na savezni zakon da bi podigao politizovane optužbe protiv predsednika Trampa, doduše, koristeći federalna sredstva, dok istovremeno tvrdi da predstavnici naroda u Kongresu nemaju jurisdikciju da istraže ovu farsu - napisao je Makarti u Tvitu.

Poslanik sa Menhetna Džeri Nadler navodi da se u američkom pravosudnom sistemu optuženi smatraju nevinim dok se ne dokaže njihova krivica.

- U očajničkom pokušaju da zaštite gospodina Trampa, najekstremniji republikanci u Predstavničkom domu već pokušavaju da maltretiraju umešane službenike za sprovođenje zakona. Ne znam kako će se ovaj slučaj rešiti, ali znam da tužioca Brega neće odvratiti ili zaplašiti politički vratolomije Džima Džordana i Kevina Makartija - izjavio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading